Naslovna / BiH / BIH: Sarajevski ljekari i stomatolozi najavili štrajk – Naš zdravstveni sistem je pred raspadom

BIH: Sarajevski ljekari i stomatolozi najavili štrajk – Naš zdravstveni sistem je pred raspadom

Kako nam je kazao predsjenik Sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko, nemar nadležnih organa odvodi naše zdravstvo u propast.

“Naš jedini zahtjev je poštivanje kolektivnog ugovora kojeg se mi držimo, a druga strana, to jest Vlada KS i resorno ministarstvo, nisu ga ispoštovali. Stoga se ugovor ne provodi po precizno utvrđenoj dinamici. Mi smo za prvi kvartal ove godine sa zakašnjenjem započeli pregovore, mjesec i po nakon obaveznog roka. Iako smo uredno podnijeli inicijativu za pregovore, Vlada KS se nije očitovala odmah. Pregovori su trebali trajati samo 15 dana, ali su nakon kašnjenja trajali mjesec i ministrica zdravstva je prestala dolaziti na sastanke. Oglušila se na naše probleme. Početkom jula podnijeli smo novu inicijativu za pregovore, u skladu sa članom 67. kolektivnog ugovora, ali do danas od ministrice nismo dobili odgovor i termin za pregovore”, pojasnio nam je Hočko.

Veliki problemi ljekara i stomatologa u KS je visina plaće i produžavanje radnog vremena. Kako kaže Hočko, Vladina mjera produženja radnog vremena u Domovima zdravlja u KS nema nikakvog smisla i samo služi za prikupljanje političkih poena.

“Svakog dana nam odlaze kolege jer nemamo adekvatan prostor, opremu za rad, materijal i više u Sarajevu nemamo tako dobre plaće. Zdravstveni zaposlenici iz glavnog grada čak odlaze u druge kantone gdje su bolji uslovi rada. U nedostatku kvalitetne reforme u zdravstvu, ova Vlada i resorno ministarstvo pokušali su populistički reagovati uoči izbora. Na taj način u potpunosti se urušava zdravstveni sistem te osnovni postulat i cilj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovim načinom rada, s ovom opremom, s ovim reagensima i materijalom, mi ne možemo pružiti uslugu ni u dnevnoj smjeni, a kamoli noću. Ovako ćemo ugroziti i vakcinaciju koja je već u padu u čitavoj državi. Naprimjer, na Pedijatriji, gdje je prosjek godina 58 i gdje imamo manjak pedijatara, ukoliko radimo po noći, dan poslije pedijatri ne mogu biti na poslu i mora se odgoditi vakcinacija. Postoji mogućnost da dođe do epidemije raznih zaraznih bolesti. Naš zdravstveni sistem je pred raspadom. Ljudi ne shvataju da ovakva situacija ide na štetu zaposlenika u zdravstvu i pacijenata”, istakao je Hočko.

Ljekari medicine i stomatologije u KS ne očekuju ništa pozitivno od štrajka jer, kako kažu, svjesni su bahatog i neprofesionalnog ponašanja nadležnih organa. Međutim, ukoliko štrajk u septembru ne donese pozitivne rezultate, onda će organizovati proteste s kolegama iz Federacije BiH te pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u KS početkom jula organizovali su polusatni štrajk zbog velikog nesrazmjera između radnika sa srednjom stručnom spremom i uposlenih ljekara. Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj tada se oglasila i kazala kako je nemoguće ispuniti zahtjeve radnika.