Naslovna / BiH / Bosanke čuvaju tradicionalna jela

Bosanke čuvaju tradicionalna jela

Na sajmovima pogodnim za predstavljanje tradicionalnih jela žene svojim jelima iznenade i kuhare profesionalce, koji nekada nisu ni čuli za neko staro bosansko jelo

Civuša, hasude, rešedija, halebija, tirit, pršulja, samo su neka od zaboravljenih jela tradicionalne bosanske kuhinje koju isključivo i bez izuzetka čuvaju bosanske žene. Iako ne zvuče glamurozno, poput modernih jela koja dominiraju svjetskim soframa, dive im se kuhari profesionalci gotovo jednako kao i rijetki turisti koji nabasaju na mjestašce ili druženje nekog kulturno-umjetničkog društva i aktiva žena daleko od velikih gradskih centara.

image
UDRUŽENJA ŽENA U BIH ČUVAJU ZABORAVLJENA BOSANSKA JELA

Ove čuvarke zaboravljenog bosanskog blaga svake godine na različitim smotrama predstavljaju tradicionalna jela, a posljednji put su to uradile u Lukavcu na Sajmu turizma. Cilj je jednostavan i plemenit – bosanska jela predstaviti širim narodnim masama, pogotovo većih urbanih centara i prenijeti znanja na mlađe generacije.

Tradicija

– Hoćemo da sačuvamo ono što su naše majke i nane pravile i mi to sad želimo prebaciti na svoju djecu. Gotovo svaka od majki ovdje, a ima nas mnogo, naučila je svoju kćerku, poneka i snahu, da pravi neko od jela, kazala nam je Sebila Kasumović, predsjednica Udruženja žena Svjetlost iz Vrnograča kod Velike Kladuše.

Da očuvanje starih jela vrlo često predstavlja borbu sa vjetrenjačama, svjedoče same aktivistice ovakvih udruženja, s obzirom na to da je brzi tempo života ušao u svaku bosanskohercegovačku kuću.

– Mi smo danas predstavili jelo bosanska potkriža, koje se pravi od stare pogače i mesa. Ovo je jako jelo, koje su jeli kosači i žeteoci širom našeg kraja, a postupak je prilično jednostavan, ali ne i brz. Za ovo i druga naša jela, za razliku od ovih današnjih, treba više vremena, strpljenja i možda je i to razlog što se ne prave češće. Naše aktivistice to makar jednom sedmično u svojim domovima pripreme, jer i djeca vole novija jela, pa to sve valja izbalansirati, kazala nam je Sabina Hodžić iz Udruženja žena Doboj-Istok.

image
BOSANSKA JELA ČUVAJU UDRUŽENJA ŽENA U BIH

Jedno od jela koje je zadivilo i stručni žiri, posebno predsjednika žirija, jednog od osnivača Udruženja bh. kuhara Zaima Merdana, bila je halebija, slatko jelo koje su pripremile žene iz Udruženja Jagoda iz Čelića.

– Svaki put nas iznenade sa nekim od jela, koja nikad dotad nismo vidjeli da je neko napravio. Možda se čuje za njih, ali vrlo rijetko ih se ima priliku probati. Ima tu dosta različitih, recimo, keške koje vrlo malo neko radi, možda po planinama, zatim tiriti i slično. Uvijek ima nekih starih recepata koje mi kuhari čak i ne znamo, kazao nam je Merdan.

Bez sistema

Ono zbog čega su bh. kuhari prisutni na ovakvim skupljanjima i sajmovima jeste želja da se tradicionalna jela vrate u domaće kuhinje, pa čak i u restorane. Međutim, čini se da se još prilično daleko od te ideje.

– Ove žene su jedine koje čuvaju tu tradiciju i koja bi s njima, nažalost, mogla i otići, ukoliko se ne napravi nekakav sistem da se sve to očuva. Jako bi bilo pozitivno da se ta kuhinja vrati u naše restorane, ali za to mora postojati i interes, ali i nekakva strategija. Potrebno je skupiti te stare recepte, napisati knjigu recepata, pa onda to prezentovati na pravi način. To bi moglo ići malo teže, jer bosanska kuhinja ne trpi brzinu i neposvećenost, pa treba naći način kako da to funkcioniše u restoranima i hotelima, kazao nam je Merdan.

image
FESTIVAL JELA I PIĆA U LUKAVCU JEDNA OD RIJETKIH SMOTRI ZABORAVLJENIH TRADICIONALNIH JELA / MIREN ALJIĆ

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Do kad će se u Bosni i Hercegovini i dalje „šutiti i trpiti“: Stranačka zapošljavanja, nepotizam, (ne) pravda

Jaz između bogatih i siromašnih u BiH sve je veći, ali socijalno-ekonomska kriza u zemlji …