Naslovna / BiH / British American Tobacco stvara monopol na tržištu BiH

British American Tobacco stvara monopol na tržištu BiH

Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima u čijem sastavu je 35 nevladinih organizacija osuđuje nastavak agresivnog prodora British American Tobacco-a na tržište Bosne i Hercegovine i jačanje duhanske industrije u BiH i regiji.

U srijedu, 12. aprila  potpisan je ugovor između British American Tobacco (BAT) kompanije i kompanije Bulgartabac o kupovini vodećih duhanskih brendova iste i s njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije, kao i 100% udjela u maloprodajnom poslovanju u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je u septembru 2016. godine, Vlada FBiH prodala 39,9% dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) i time je BAT za nerealno mali iznos (Vlada FBiH je od prodaje dobila 42,708.413KM) postao vlasnik dionica FDS-a u Upi poslovnim sistemima, Vakufskoj banci, Tobako presu, Univerzal prometu, Privrednoj i Bor banci, te u još najmanje četiri preduzeća. Također, BAT odavno privlači pažnju nedopustivim kršenjem obaveza iz međunarodnih ugovora o kontroli duhana kroz svoje poslovanje na šta je javno odreagovalo dvadeset devet organizacija za javno zdravlje i transparentnost širom Evrope – uključujući i Udruženje PROI kao i druge članove Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

Ovom prilikom Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima skreće pažnju na obmanjujući karakter izjava za javnost koje duhanska industrija strateški i ciljano koristi da bi se predstavila kao industrija koja je “društveno odgovorna” i koja “doprinosu društvu i ekonomiji”, a pri tome je i “žrtva” ilegalne trgovine.

Tako, u najnovijoj izjavi za medije, Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria, ističe da je BiH za BAT “zanimljivo tržište uprkos trenutno vrlo zahtjevnom poslovnom okruženju s obzirom na visoku razinu akciza u poređenju s razinom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje.”

Želimo ukazati na to da je u brojnim zemljama dokazana direktna umiješanost duhanske industrije u ilegalnu trgovinu koju toliko često predstavlja kao prijetnju po svoj opstanak. Sve donosioce odluka i javnost pozivamo na oprez jer jačanje duhanske industrije znači i jačanje odupiranja efikasnim mjerama kontrole duhana pri kojem se ova industrija koristi različitim taktikama čiji je šablon jasno vidljiv i u mnogim drugim zemljama.

Još od januara 2000. godine, istraživačke novine The Guardian ukazuju na povezanost BAT kompanije sa krijumčarenjem i crnim tržištem duhana. Njihovo istraživanje je zasnovano na preko 11 000 dokumenata koji su osnova za dokaz ilegalnih radnji izbjegavanja plaćanja poreza kroz krijumčarenje preko bilion cigareta, te korištenja nedozvoljenih globalnih taktika za kreiranje novih generacija pušača.

Također, BAT je u periodu od 2010 do 2012 godine, uložio oko 11 miliona dolara u marketing protiv uvođenja novog pakiranja duhanskih proizvoda u Australiji, Novom Zelandu, Briselu i ujedinjenom Kraljevstvu, što nam govori o ozbiljnosti ove kompanije kada je riječ o lobiranju i korištenju „prljavih igara“.

U ovom ključnom trenutku kada ostvarujemo značajan napredak ka efikasnijoj kontroli duhana usvajanjem novog zakona, ne smijemo dopustiti da korumpiranost i interesi pojedinaca i velikih industrija prevagnu nad interesima bh. građana. Dužnost donosioca odluka je da osigura ispunjenje međunarodne pravne obaveze koju je Bosna i Hercegovina preuzela ratificiranjem Okvirne konvencije o kontroli duhana još 2009. godine i da kroz podršku efikasnim mjerama kontrole duhana zaštiti stanovništvo od svih štetnih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

(Vijesti.ba)