Naslovna / BiH / Crnadak – Wallstrom: Švedska pozvala BiH na nastavak reformi na putu ka članstvu u EU

Crnadak – Wallstrom: Švedska pozvala BiH na nastavak reformi na putu ka članstvu u EU

Regionalna saradnja je ključna za prosperitet cijele regije. Stoga je važno raditi zajedno u okviru regije na prosperitetnoj budućnosti za sve, kazala je šefica švedske diplomatije

Švedska je jedna od zemalja koja zagovara članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i proširenje EU-a i smatra da je vizija BiH kao članice EU-a sasvim realna, rekla je ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Wallstrom je naglasila kakoje i ranije boravila u BiH i kako prati razvoj zemlje i njen napredak na putu evropskih integracija, te dodala kako je ono što vidi ohrabrujuće.

“Nije lako, vrlo je zahtjevan postupak prijema jedne zemlje u Evropsku uniju, ali pozdravljam napredak ostvaren u tom smislu i pozivam vas na provođenje daljnjih reformi na putu ka EU. Smatramo da su ekonomija, tržište rada i osnovna prava veoma važne oblasti i to treba pokazati građanima BiH kao prednost članstva u EU i moramo nastaviti raditi na tome”, izjavila je Wallstrom.

Ona je izrazila zabrinutost zbog, kako je kazala, česte pojave razdorne i nacionalističke retorike, ne samo u BiH nego i u susjednim zemljama.

“Smatramo da treba preduzeti sve korake i sve što je to u našoj moći da se to izbjegne”, rekla je Wallstrom.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Izgrađeni Blok 8 TE Kakanj će imati veću snagu od planirane! Bitnija liderska pozicija EP od zdravlja stanovništva???

Radni vijek pogona Blokova 3 i 4 u TE Tuzla je istekao, ali oni još …