Naslovna / BiH / Izetbegović na obilježavanju 24. godišnjice Asocijacije “FATMA”: Žene su naša vojska na terenu

Izetbegović na obilježavanju 24. godišnjice Asocijacije “FATMA”: Žene su naša vojska na terenu

Asocijacija “FATMA” je svojim upornim pozitivnim angažmanom osigurala prepoznatljivu poziciju u bošnjačkom korpusu i društvu općenito, kazao Izetbegović

Asocijacija “FATMA“ Stranke demokratske akcije danas je obilježila 24. godišnjicu djelovanja. Svečanosti u ilidžanskom hotelu “Melek“ prisustvovao je i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH koji je tom prilikom poručio aktivistkinjama “FATMA-e“ da su one vojska na terenu, te da pomognu unutrašnjoj koheziji stranke, jer po njemu krilatica “Sa jakom SDA, jača je BiH“ i “U jedinstvu je snaga“ su istinite, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čestitam vam 24 godine trajanja ‘FATMA-e’, 24 godine predanog i posvećenog rada u plemenitoj misiji pomaganja šehidskim porodicama, očuvanju digniteta i osnaživanju bošnjačke porodice, posebno osnaživanju pozicije žene, majke Bošnjakinje, koja je često marginalizovana i isključenja iz bitnih društvenih tokova. Asocijacija ‘FATMA’ je svojim upornim pozitivnim angažmanom osigurala prepoznatljivu poziciju u bošnjačkom korpusu i društvu općenito. Ne samo zbog njene programske utemeljenosti i usmjerenosti, već prioritetno zbog njene praktične brige i napora da porodica, kao osnovna ćelija društva, lakše prolazi kroz postratne i druge krize koje donosi turbulentan razvoj moderne civilizacije na način da se očuva i ojača pozicija, identitet i dostojanstvo žene Bošnjakinje, kao stuba porodice i društva”, kazao je, između ostalog, u svom obraćanju Izetbegović.

Istakao je da je “FATMA“ dala veliki doprinos da SDA ostvari odlične izborne rezultate u dva posljednja izborna ciklusa. Zatim je, kao prvi čovjek SDA, upoznao aktivistkinje Asocijacije “FATMA“ o trenutnoj situaciji unutar stranke, ali i na političkoj sceni u BiH. Naglasio je da se SDA susreće sa jako puno problema, bez obzira što je stranka uključena u vlast na svim nivoima, počevši od opština do samog državnog vrha. Kazao je potrebno obratiti pažnju na činjenice, koje se često gube iz vidika, a to je da nije lako voditi politiku u zemlji koja nosi tri postratna tereta. Dodao je da je jako teško voditi zemlju naprijed, jer su od rata naovamo na vlasti koalicije sa najmanje četiri partnera, te da svaki od tiha partnera može zaustaviti bilo kakav proces, što nema niti jedna država na svijetu.

Izetbegović je rekao i da u svemu tome SDA radi i gura zemlju naprijed. Prema njegovim riječima, nije lako voditi bošnjačku politiku u takvim okolnostima, sa onima koji ne vole BiH.

“Biti jedan od četiri ili pet nabrojanih, sačuvati i obraz i nacionalni ponos i pri tome koalicije, mir, stabilnost i teritorijalni integritet i ekonomski napredak, zadržati omladinu da ne napušta BiH, sve to nije lako. Unatoč svim tim problemima, stvari u BiH idu naprijed, iako je mnogo kočničara u tom procesu. Motor SDA oličen u premijerima, ipak, zemlju vuče naprijed“, naglasio je Izetbegović.