Naslovna / BiH / Jutros zdravstveni radnici u KS-u počeli generalni štrajk, primaju samo hitne slučajeve

Jutros zdravstveni radnici u KS-u počeli generalni štrajk, primaju samo hitne slučajeve

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo jutros u 7:30 sati su stupili u generalni štrajk, a koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Zdravstveni radnici u KS-su najprije žele potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona.

Njihovi zahtjevi također se odnose i na to da plate svim radnicima u zdravstvu, osim doktora medicine i stomatologije, budu povećane po koeficijentu za 0,3.

Radnici, također, traže smjenu premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, kao i smjenu ministrice zdravstva KS-a Zilhe Ademaj i Samira Turkovića sa pozicije generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu  Kantona Sarajevo ranije je istaknuto kako je cilj njihovog štrajka koji traje već nekoliko otklanjanje diskriminacije zdravstvenih radnika. Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu kantona podsjetio je da zahtjevaju povećanje satnice za 30 feninga.

Sindikat radnika u zdravstvu KS - undefined
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sindikat radnika u zdravstvu KS

“Tražimo da se korigira diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore. Tu diskriminaciju je stvorila Vlada Kantona Sarajevo. Nekome su povećali satnicu za 50+20 feninga, a nekim nisu dali ništa, a tih ništa je 6.200 radnika, rekao je Selimić prošle sedmice te je ukazao da je u Plavoj knjizi iz 2014. godine normirano da se u jednom timu ne može povećati satnica za 70 feninga, a da se ne poveća preostalim radnicima iz tima.

On je naglasio da traže i da su poslali na sud da se “diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore sudski dokaže”.

Generalni štrajk radnika je počeo jutros u 7:30 sati, zaposlenici će biti na radnim mjestima, a primat će samo hitne slučajeve.

Selimić je naglasio da su “za prošlogodišnjeg generalnog štrajka radili osamdeset posto posla“ nakon čega su, kaže, potpisali granski kolektivni ugovor sa satnicom od 2,60 KM.

“Napravljem je Sindikat na Kliničkom centru u Sarajevu. Ispade da je tamo med i mlijeko i da Sindikat postoji onako”, kazao je predsjednik sindikata.

Danas će se, povodom novonastale situacije, javnosti obratiti premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministrice i ministri Amela Dautbegović, Zilha Ademaj, Elvir Kazazović, Mario Nenadić, Jasmin Halebić i Mirvad Kurić.