Naslovna / BiH / Kakanjinfo: 1. maj? Umjesto masovnih manifestacija, demonstracija i štrajkova u BIH praznično!?

Kakanjinfo: 1. maj? Umjesto masovnih manifestacija, demonstracija i štrajkova u BIH praznično!?

Širom Bosne i Hercegovine 1. maj tradicionalno se obilježava praznično, a ove godine će se obilježavati tokom cijele sedmice, obzirom da su mnogi vikend ‘spojili’ sa utorkom i srijedom koji su prema zakonu neradni dani. Mnogi će iskoristiti i godišnji odmor, tako da ih radne kolege na poslu mogu očekivati tek u ponedjeljak naredne sedmice.

Međunarodni praznik rada – Prvi maj sutra će biti obilježen i širom svijeta.

Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika izašlo na ulice Čikaga zahtijevajući bolje uslove rada i osmosatno radno vrijeme. Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Radnici su zahtjeve izrazili u paroli ‘tri osmice’ – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom svijeta Prvog maja budu organizovane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Mefail Dudić s 14 godina preživio proboj od Potočara do Tuzle: Bio sam gladan, žedan i bez obuće

Nosili smo ranjenike. Na nas su bacali otrove. Meni su se navukle bione na očima. …