Naslovna / BiH / Novi zakon o PIO-u: Uvodi se bodovni sistem za obračun penzija

Novi zakon o PIO-u: Uvodi se bodovni sistem za obračun penzija

Vlada FBiH tvrdi da će izmjene donijeti redovnu isplatu penzija, dok opozicija kaže da će penzije budućim penzionerima biti manje.

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH podržao je novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je u srijedu usvojen u Zasutpničkom domu.

Na snagu će stupiti objavljivanjem u Službenim novinama. Novi zakon donosi i novi bodovni način obračunavanja penzija.

Vlada Federacije, koja je uputila zakon u parlamentarnu proceduru, tvrdi da će izmjene donijeti i stabilizaciju penzijskom fondu i redovnu isplatu penzija. Opozicija i kritičari zakona tvrde da će penzije budućim penzionerima biti manje i do 30 posto u odnosu na one koje su ostvarene dosadašnjim zakonom.

Premijer FBiH Fadil Novalić kaže kako je riječ o jednom od najvažnijih zakona iz reformskog paketa.

“Čestitam penzionerima, oni su dobitnici jer su dobili pravdu unutar penzionog sistema”, rekao je Novalić.

“Radi se o zakonu koji će od radničke sirotinje napraviti penzionersku sirotinju… Ukupno će povećanje imati nekih 20 posto penzionera, a drugima ništa”, kazao je Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda.

Način obračuna penzije

Na izmjenama i dopunama zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju vlasti u Federaciji rade od 2016. godine.

“Zakon je bio nužan jer dosadašnji nije mogao garantirati opstanak i stabilnost PIO fonda niti redovnu isplatu penzija. Novi donosi red, stabilnost i redovne isplate penzija – kažu iz Vlade Federacije”, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Kako dodaje, zakon je reformski i donosi potpuno novi način obračuna penzija. U obzir će se sada uzimati sve godine radnog staža, a ne samo posljednjih deset, kao što je ranije bio slučaj.

“I ono što je najvažnije – prelazi se na bodovni sistem obračuna penzije. Izračun se vrši na sljedeći način: prosječna plaća u Federaciji BiH, koja trenutno iznosi 430 eura, nosi jedan bod. Dakle, sa 40 godina radnog staža radnik je skupio 40 bodova. Ti se bodovi potom množe s koeficijentom 14, pa bi, primjera radi, penzija radnika koji u penziju odlazi s prosječnom plaćom iznosila 280 eura. Veća ili manja plaća nosi manje ili više od jednog boda i dalje se obračun vrši po istom principu”, javlja Pribinja.

U obračun se uzima samo onaj iznos na koji je radnik bio prijavljen, odnosno za koji su mu uplaćivani doprinosi.

Opozicija u Federaciji žustro se protivila usvajanju zakona. Smatraju da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro, jer velikom broju budućih penzionera znatno snižava penzije u odnosu na to kad bi otišli u penziju po dosadašnjem zakonu.

Policijski službenici zbog ovog su zakona protestovali nekoliko puta. Tražili su da se njihovi uvjeti penzionisanja definišu posebnim zakonom, Zakonom o policijskim službenicima. Njihovim je zahtjevima udovoljeno, ali ne i zahtjevima Sindikata.

Oni su jučer organizovali proteste tražeći da se njihovi prijedlozi uzmu u razmatranje. Jedan od tih prijedloga bio je da se prilikom izračuna penzije u obzir uzme prosječna plaća iz sektora iz kojeg radnik odlazi u penziju, a ne prosječna plaća u Federaciji.

Nakon što su njihovi prijedlozi zanemareni, iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju masovne proteste sa samo jednim zahtjevom – smjenom Vlade Federacije BiH.

Izvor: Al Jazeera

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Preminuo Paddy Ashdown “bivši” visoki predstavnik u BiH

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown preminuo je nakon teške bolesti u 77. godini života. …