Naslovna / BiH / Održana komemoracija Mladenu Mariću

Održana komemoracija Mladenu Mariću

U zgradi BHRT-a u Sarajevu održana je komemoracija povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog novinara Mladena Marića. Marić je preminuo prije dva dana nakon kraće bolesti, u 59. godini.

Borba i potreba za pravdom bilo je ono čime se vodio u svom životu i profesionalnom radu kolega Marić, istaknuto je ovom prilikom pred brojnim kolegama i prijateljima koji su se oprostili od svoga Mare.

“Njegov stil je bio jedinstven, osoben stil kojeg ćemo, sigurno, dugo pamtiti. Hvala mu što je bio i radio s nama. Zbogom, Mladene”, rekao je Željko Tica, urednik Informativnog programa RTVFBiH.

Urednik Redakcije vanjske politike Federalne televizije Mirza Huskić prisjetio se vremena kada je zajedno sa Marićem započinjao novinarsku karijeru, ističući da je on uvijek bio na strani obespravljenih ljudi.

“Želio bi da ga pamtimo po vedrom duhu. Neka mu je laka bosanska zemlja”, rekao je Huskić.

Novinarka Arijana Saračević-Helać kazala je da je Marića vrlo dobro poznavala, privatno i profesionalno, te dodala da on dolazi iz generacije novinara koja je imala potrebu da dokazuje pravdu.

“Odnedavno imam ideju da snimim dokumentarni film o novinarima iz moje generacije, i žao mi je što nisam uspjela snimiti i Marića, bar pet minuta”, rekla je Saračević-Helać.

Generalni direktor Federalne televizije Džemal Šabić opisao je Marića kao televizijsku zvijezdu, ali jednostavnu, koja “hoda po zemlji”.

“Bio je i novinar, umjetnik, političar, imao je odmjerene stavove, nekad vrlo prkosan i hrabar”, rekao je Šabić.

Marić je cijeli svoj novinarski vijek proveo na televiziji.

Javnosti je najpoznatiji po spoljnopoltičkom magazinu “Paralele” Federalne televizije, koji je uređivao i vodio punih 18 godina, od 2001. godine pa sve do nedavne iznenadne bolesti.

Dobitnik je više novinarskih nagrada. Udruženje novinara Bosne i Hercegovine izabralo je 2015. godine Mladena Marića za novinara godine.

Mladen Marić je sahranjen danas u 14 sati na sarajevskom groblju Vlakovo.

BHRT