Naslovna / BiH / Tuzlanski kanton i Kanton Sarajevo ne žele migrante

Tuzlanski kanton i Kanton Sarajevo ne žele migrante

Prijedlog da se dio migranata iz Unsko-sanskog kantona prebaci u Tuzlu i Sarajevo, izazvao je burne reakcije čelnih ljudi Kantona Sarajevo i Grada Tuzle.

– Mi poručujemo da nećemo dopustiti otvaranje novih kampova na području općina koje pripadaju Kantonu Sarajevo ukoliko ti kampovi ne budu dio cjelodržavnog rješenja. Teret migrantske krize ne može pasti na dva ili tri kantona, istakao je premijer Vlade KS-a Edin Forto.

Istovremeno je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović poručio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da se protivi otvaranju prihvatnog centra u tuzlanskom naselju Ljubače.

– Zanimljivo je da u Bosnu i Hercegovinu dolaze izbjeglice iz Grčke koja je u Evropskoj uniji, a onda im Evropska unija ne dozvoljava da iz BiH dođu opet njima, gdje oni faktički žele, napominje Imamović.

Gradsko vijeće Tuzla ne želi da migranti budu smješteni na području grada, te se protivi odluci Vlade Federacije BiH, koja je za svrhu smještaja migranata planirala lokaciju bivše kasarne u Ljubačama. Smještanju migranata u ovu napuštenu kasarnu, koja još nije ni deminirana, protive se i mještani šest mjesnih zajednica koje ili direktno graniče sa kasarnom ili su joj jako blizu.

OSLOBOĐENJE PORTAL