Naslovna / Biznis / Izvoz iz BiH prvi put će premašiti 10 milijardi KM

Izvoz iz BiH prvi put će premašiti 10 milijardi KM

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine će prvi put premašiti iznos od 10 milijardi maraka, što pokazuje da će ovo biti godina rekorda za BiH po mnogim ekonomskim parametrima.

Izvoz iz BiH lani je iznosio 9,4 milijarde KM, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Za devet mjeseci ove godine vrijednost izvoza je dostigla iznos od preko 8 milijardi KM, uz rast od oko 18 posto.

To znači da se može očekivati ukupna vrijednost izvoza od oko 11 milijardi na kraju godine, što će biti prvi put da se pređe granica od 10 milijardi KM u toku jedne godine, piše Biznis.info.

Vrijednost izvoza je samo jedan od rekorda koji će biti oboreni ove godine. Danas je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) rečeno da očekuju da ovu godinu završiti s prikupljenih više od sedam milijardi KM indirektnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja te finansijske institucije.

Podsjetimo da je u BiH u ekspanziji prehrambena industrija te da su bh. brendovi sve zastupljeniji u velikom broju evropskih zemalja. Slična je situacija i sa namjenskom, kao i industrijom namještaja. Metalska industrija bilježi sve bolje rezultate a sve više bh. firmi radi s njemačkom automobilskom industrijom.

Kako je zaključeno na nedavnom sastanku u Briselu, industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja.

Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižem nivou od osnivanja Centralne banke BiH, te je potrošačko kreditiranje u porastu.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Gile priredio spektakl u krcatoj zeničkoj “Areni”, prosidba na kraju koncerta!

Popularni pjevač Amar Gile Jašarspahić održao je večeras u krcatoj zeničkoj “Areni”, kako ga je …