Naslovna / Biznis / Vijeće ministara BiH: Javni dug BiH smanjen za 744,59 miliona KM

Vijeće ministara BiH: Javni dug BiH smanjen za 744,59 miliona KM

Vanjski dug smanjen je za 695,6 miliona KM, a unutrašnji dug za 48,99 miliona KM. Javna zaduženost je 31. decembra 2017. godine iznosila oko 11,3 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 7,8 milijardi KM, a unutrašnji dug oko 3,5 milijardi KM

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o uspostavi Odbora za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine u skladu s Akcionim planom za Zapadni Balkan, a u okviru provedbe Reformske agende, javlja Anadolu Agency (AA).

Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH provodi i jednu od obaveza sa liste reformskih mjera koje je potrebno implementirati do Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja ove godine u Sofiji.

Odbor će djelovati kao međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH uključenih u provođenje carinskih i drugih graničnih procedura i predstavnika udruženja poslovne zajednice u našoj zemlji. Vijeće ministara BiH donijet će Odluku o imenovanju članova ovog odbora, kojim će predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a njegov zamjenik će biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ciljevi Odbora su daljnje pojednostavljivanje i harmonizacija carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa međunarodnim standardima uspostavljenim Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine i drugim međunarodnim trgovinskim obavezama BiH. Formiranje ovog odbora proističe i iz Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine uz CEFTA 2006.

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Izvještajem Ministarstva vanjskih poslova BiH sa koordinacijskih sastanaka za Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji na kojima su učestvovali predstavnici nadležnih institucija BiH.

U Izvještaju je naglašen značaj Samita u Sofiji koji će pored evropske perspektive regije biti posvećen i jačanju veza između ljudi unutar regije Zapadnog Balkana realizacijom projekata i mjera iz „Agende povezanosti“ (Connectivity Agenda) Nadležne institucije BiH nastavljaju započete aktivnosti na provođenju više od 20 prioritetnih mjera, čime bi se ostvario očekivani napredak do Samita u Sofiji. Održavanje Samita od velikog značaja je za BiH i region, tim prije što je posljednji samit ovakve vrste održan prije 15 godina.

Izvor: AA

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

MSD Putnička agencija Kakanj: Proljeće je idealno vrijeme za ekskurziju, obratite se nama jer mi smo tu samo za Vas!

Proljeće je idealno vrijeme za ekskurziju, ako nemate ideju gdje putovati obratite se nama jer …