Naslovna / Crna hronika / Sa štelom se u policiji svašta može završiti! Kakva je situacija kod nas?

Sa štelom se u policiji svašta može završiti! Kakva je situacija kod nas?

Vlasti na federalnom i državnom nivou nisu se udostojile da odgovore na poziv policijskih službenika BiH, koji muku muče sa penzionisanjem, niskim platama i premještajima.

U Savezu sindikata policijskih organa u BiH ogorčeni su i razočarani zbog odnosa predstavnika federalne i državne vlasti prema njima, budući da se nikada, kako su nam rekli, nisu udostojili da odgovore na njihov poziv za socijalni dijalog kako bi pokušali riješiti brojne probleme i diskriminaciju koju trpe policijski službenici na državnom nivou.

Obračun penzije

Iz Saveza su, kako je poznato, uputili dopis Vladi FBiH, Federalnom zavodu PIO/MIO, Ministarstvu rada i socijalne politike, Parlamentarnoj skupštini FBiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Instituciji ombudsmana, u kojem su naveli da su policijski službenici u odnosu na kolege iz Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova diskriminirani prilikom obračuna penzije.

– Mi ne možemo provesti zakon na državnom nivou prema penzionom fondu kao što su ga proveli FBiH ili RS i u svakom slučaju je urađena diskriminacija. Sa ovim sazivom Vijeća ministara nikada nismo imali priliku da razgovaramo u ove četiri i po godine, iako smo im se obraćali bezbroj puta, izjavio je za Oslobođenje Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

image
DOK SU PLAĆE POLICAJACA UMANJIVANE, ŽIVOTNI STANDARD JE RASTAO

Savez je u dopisu, između ostalog, zatražio kao potpisnik sporazuma između policijskih sindikata, Vlade FBiH i Zavoda PIO/MIO FBiH, zaključenog krajem decembra 2017, donošenje zakonitog i provodljivog rješenja kojim će se otkloniti diskriminacija policijskih službenika koji rade u policijskim organima na nivou BiH, a koji imaju prebivalište na području FBiH, te da im se obračun i uplata poreza i doprinosa vrši prema zakonima FBiH na način da se utvrdi identično pravo na penziju i obračun visine penzije u skladu sa entitetskim zakonom.

Od Vijeća ministara BiH, ministra sigurnosti i poslanika u oba doma PSBiH su tražili da se uključe u rješavanje problema. Prema riječima našeg sagovornika, ništa bolja situacija nije ni kada su plaće u pitanju.

– Morate znati da su od 2012. godine prema nekim proračunima za 39 posto smanjena primanja na državnom nivou. To se odnosi na plaće, regrese, topli obrok… Plaće su samo smanjivali, a životni standard je rastao.

Bitno je da je njima dobro u ovoj državi. Ovo će sve na kraju doživjeti jedan krah, jer ne vodi ničemu, upozorava Krvavac.

Otvoreno govori o tome kako policijski službenici mogu završiti kakvu god hoće školu, ali da ne mogu dobiti ništa ako nemaju vezu. Ista situacija je, kako kaže, i u rješavanju zahtjeva za premještaj policijskih službenika, jer “ako se nekome sviđate, bit ćete premješteni, a ako se ne sviđate, onda nećete”. Krvavac ističe da zbog nagomilanih problema policajci sve više napuštaju policijske organe, jer se ne vide, prije svega, u maloj plaći.

Onemogućen napredak

– Znate da je Zakon o policijskim službenicima BiH nametnuo OHR i on nikad nije doživio promjene, a do sada je trebao biti barem pet puta promijenjen. Imate policajca kojem ste dali čin policajac i on ne može napredovati. Ne može biti stariji policajac. To je diskriminacija, jer morate ljudima dati mogućnost da napreduju prema školi, karijeri… Ja nemam problem da sve ovo kažem i u jednom TV sučeljavanju i da javnost sve ovo čuje, jer meni ih je puna kapa, dodao je na kraju razgovora Krvavac.