Naslovna / Crna hronika / Zbog zloupotrebe položaja u ZDK uhapšeno šest osoba!

Zbog zloupotrebe položaja u ZDK uhapšeno šest osoba!

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, sprovodili opsežnu istragu sa ciljem prikupljanja dokaza, procesuiranja i lišenja slobode lica koja su djelovala organizovano i koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH, “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. Krivičnog zakona FBiH, “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Šumska krađa” iz člana 316. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku ove istrage, dana 06.02.2018. godine, na području Vareša, od strane policijskih timova su vršeni pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza koji će biti korišteni u daljnjem postupku, te je lišeno slobode šest lica, koja su i bila u fokusu sprovedene istrage.

Prema operativnim saznanjima, kao i dokazima prikupljenim tokom zavedene istrage, navedena lica, tačnije uposlenici JP “ŠPD-ZDK” d.o.o. Zavidovići, Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona i jedno lice vlasnik privatnog obrta za obradu drveta, se sumnjiče da su u proteklom periodu, kao članovi organizovane grupe, počinila navedena krivična djela, a u vezi nezakonite sječe i eksploatacije šume, te da su na taj način sebi i drugim licima pribavila značajnu protivpravnu imovinsku korist a Budžetu Zeničko-dobojskog kantona nanijeli veliku štetu, koja će biti precizno utvrđena naknadnim vještačenjima.

U ovim aktivnostima juče su, na području Vareša, lišeni slobode:

1. K.K, rođen 1980. godine, iz Vareša,
2. Z.Dž, rođen 1963. godine, iz Vareša,
3. N.A., rođen 1967. godine, iz Vareša,
4. R.A., rođen 1970. godine, iz Vareša,
5. M.M., rođen 1973. godine, iz Olova i
6. I.E., rođen 1977. godine, iz Vareša.

Nad licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, nakon čega su danas, u prijepodnevnim satima, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Kakanjac Amar Gile kratkim videom najavio novi hit – pjesmu”Promjena”

Jedan od najpopularnijih pjevača mlade generacije Amar Gile, uskoro će publiku obradovati novim pjesmama. Gile je …