Naslovna / Kakanj / 10. decembar – značajan datum iz historije RMU Kakanj

10. decembar – značajan datum iz historije RMU Kakanj

Decembarske godišnjice

Deseti decembar smatra se jednim od najznačajnijih datuma u novoj eri rudarenja na području Kaknja. 1979. godine10. decembra, sa Površinskog kopa „Karaula 1“ krenule su prve tone uglja. Toga dana, u prisustvu mnogobrojnih gostiju i zvanica, na svečan način obilježen je zvaničan početak proizvodnje uglja sa Površinskog kopa „Karaula 1“.

Tokom 1977. i 1978. godine vršeni su istražno-pripremni radovi kojima je utvrđeno da su eksploatibilne rezerve uglja samo na ovom užem lokalitetu milion i 450 hiljada tona uglja. To su dokazane eksploatibilne rezerve samo sa kopa „Karaula 1“, a odmah u nastavku, pružaju se ugljeni slojevi za dalju eksploataciju.

I tako je 10. decembra 1979. godine započelo u Kaknju kopanje uglja na površini.

10. decembra 1996. godine na Površinskom kopu “Vrtlište” u probni rad je pušten EKG bager za eksploataciju čvrste jalove mase i uglja. Puštanje u probni rad izvršeno je nakon elektro remonta kojeg je finansirala Vlada Češke Republike u iznosu od 126.000 USD. Tom prilikom gost Rudnika “Kakanj” bio je Martin Klepetko, ambasador Republike Češke u BiH.

“Sasvim je normalno što je vlada moje zemlje odlučila da u obnovi BiH investira u energetiku. Ta oblast nam je dobro znana i nije slučajno da je Općina Kakanj dobila najveću donaciju iz Češke. Remontovali smo jedan elektroblok u TE “Kakanj”, tako da smo na ovaj način uvezali jednu energetsku liniju sa ukupnom novčanom investicijom od 1,1 milion američkih dolara. Na taj način ispunili smo velik dio obećanja datih na donatorskim konferencijama o BiH”, rekao je tada ambasador Klepetko.

Radove na remontu bagera izveli su radnici PK “Vrtlište” i “Elektrorudinga” iz Banovića.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

KAKANJINFO OTKRIVA – UZIMANJE LOPATOM IZ DRŽAVNE KASE: Ko je jamio, jamio: Kako se dijeli novac za podizanje eko-svijesti!

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog direktora Fonda Fuada …