Naslovna / Kakanj / FOTO: Kakanjska duga: Čarobne igre svjetlosti s neba

FOTO: Kakanjska duga: Čarobne igre svjetlosti s neba

Nema osobe koja se barem jednom nije divila nevjerojatnim Spielberg-ovim svjetlosnim efektima. Ipak, Sunce je u stanju proizvesti svjetlosne efekte koji nadmašuju i one velikog Spielberga.

Najčešća igra svjetlosti kojoj smo svjedoci je duga. Osim nje, tu su još koronaparhelij i polarna svijetlost zvana aurora. Svi oni nastaju poigravanjem Sunčeve svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. U stvarnosti im se možemo diviti samo ako ih dovoljno brzo uočimo!

Duga

Duga je najčešća igra Sunčeve svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. Uočavamo ju za istovremenog kišnog i sunčanog vremena. Najblještavije duge najvećeg luka obično se javljaju rano ujutro ili kasno poslijepodne, kad je Sunce nisko na nebu.

Putujući kroz kišne kapljice, sunčeva se svjetlost lomi i odbija od njihove unutrašnjosti. Svaka od sedam boja sunčeve svjetlosti lomi se pod drukčijim kutom, pa se zato i sve boje javljaju zasebno.  Crvena se uvijek javlja na vrhu duge, a slijede je narančasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Lako ćete se sjetiti njihova poretka ako  njihova početna slova  ( C-N-Ž-Z-P-I-LJ ) zapamtite kao rečenicu „Crvenkapica nije željela zamijeniti plavu i ljubičastu“.

U nekim se prilikama iznad duge može vidjeti još jedna, slabije izražena, čije se boje nižu obrnutim redoslijedom. Do toga dolazi jer se svijetlost dvaput odražava od unutrašnje strane kišnih kapi.

Ako letite zrakoplovom dok je nebu duga, doživjet ćete je kao puni krug, a ne kao luk.