Naslovna / Kakanj / Izgrađeno i otkriveno spomen obilježje na Hurijama-Doboj

Izgrađeno i otkriveno spomen obilježje na Hurijama-Doboj

Na uzvišenju Hurije iznad OŠ “15. april” izgrađeno spomen-obilježje i postavljen veliki jarbol sa zastavom BiH. Spomen-obilježje i veliki jarbol sa zastavom BiH postavljeni su u znak sjećanja na jedinicu kakanjske protivvazdušne odbrane (PVO) koja je na ovom mjestu početkom 1992. godine imala svoj vatreni položaj kako bi građane Kaknja i kakanjsku privredu štitila od agresorske avijacije.

Hurijeotkrivanje


Na uzvišenju “Hurije” iznad OŠ “15. april” u kakanjskom naselju Doboj, u okviru Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, održan je svečani program kojim je ozvaničen završetak izgradnje spomen-obilježja.

Prigodnim riječima na svečanosti su se obratili Muhdin Begić u ime Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Zakir Hardauš u ime kakanjske ratne jedinice PVO, te načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Nakon obraćanja upriličeno je i otkrivanje spomen-obilježja, te polaganje cvijeća.
Novčanim sredstvima izgradnju ovog spomen-obilježja pomogla je Općina Kakanj. Aktivnosti na izgradnji vodio je Savez udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, a učesnici radova bili su brojni patrioti.

Hurijespomenik„Još 1991. godine Kakanj je kroz organizaciju Patriotske lige pokazao visok nivo svjesnosti o opasnosti od nadolazeće agresije. U tom smislu početkom 1992. godine postavljeni su i položaji protivvazdušne odbrane kako bi se građani i privreda zaštitili od avijacije JNA koja se stavila u službu agresora.Postavljanje položaja protivazdušne odbrane u značajnoj mjeri je ohrabrio stanovništvo Kaknja koje je kao i svi drugi građani odani ideji nezavisne Republike BiH bilo zastrašivano upotrebom avijacije JNA. Kolone JNA su odvozile oružje koje je naš narod kupovao odbicima od svojih plata, a na svaki pokušaj da se iz kolona izuzme naše oružje prijećeno je bombardovanjem iz zraka.U tom smislu Kakanj je pokazao hrabrost i odlučnost postavljanjem protivvazdušnih položaja koji su zasigurno odvraćali naprijatelja da upotrijebi avijaciju na ovom području. Kada je u Papratnici zaustavljena kolona JNA prijećeno je također upotrebom avijacije, ali ista nije upotrijebljena, a razlozi za to se mogu tražiti i u činjenici da je Kakanj imao položaje protivvazdušne odbrane. Zato je važno obilježavati mjesto poput ovog na Hurijama. Ove lokacije su važne jer su položaji protivvazdušne odbrane na ovom i drugim mjestima ohrabrivali patriote i odvraćali neprijatelja u namjeri da napada Kakanj“, rekao je u svom obraćanju načelnik Šljivo.