Naslovna / Ekskluzivno / Kakanjci stigli u Potočare: Osmogodišnja kakanjka Ajda Bajrić najmlađi učesnik “Marša mira”

Kakanjci stigli u Potočare: Osmogodišnja kakanjka Ajda Bajrić najmlađi učesnik “Marša mira”

Učesnici pristigli iz svih dijelova svijeta krenuli su prije tri dana iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara.

Više od 6.000 učesnika Marša mira 2018. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Potočari kako bi prisustvovali 23. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Učesnici pristigli iz svih dijelova svijeta krenuli su prije tri dana iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara. Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč nepovoljnim vremenskim uslovima koji su zabilježeni prethodnih dana. Kiša i blato otežavali su put ovogodišnjih učesnika Marša mira koji su sve to izdržali i stigli do odredišta – Potočara.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, pri ulasku u Potočare, nalazili su se oni koji su ‘95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije – Tuzle.

Učesnike, od kojih je većina i plakala, dočekali su članovi porodica, komšije i prijatelji ubijenih Srebreničana. Nakon toga su položili cvijeće i proučili Fatihu u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Visokog.

Marš mira Nezuk – Potočari i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jednoj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Ekipa portala Kakanjinfo redovno prati svoje kakanjce na Maršu mira za Srebrenicu pa tako ide i sa Live informacijama ove godine.

Kako smo saznali svi kakaknjci su uspješno završili Memorijalni pješački pohod “Marš mira” koji se svake godine održava od 8-10 jula u znak sjećanja na stradanja naroda Srebrenice i Podrinja.

“Ove godine je ucestvovalo 46 kakanjaca i kakanjki. Općina Kakanj se i ove godine može ponositi činjenicom da je najmlađi učesnik od 4800 ljudi koji su trodnevnom maršu prešli stazu od Nezuka do Potočara osmogodišnja Ajda Bajrić kojoj je ovo već treći put da ide na maršutu prema Srebrenici. Ovaj pohod su pomogli Općina Kakanj, mnoga kakanjska preduzeća i pojedinci” ispred organizatora je izjavio Senad Bajrić

 

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Amar Gile i Amel Tuka kao podrška Aldinu Šljivi za načelnika Kaknja!

Svjetski a naši ambasadori, poznati kakanjci, BH atletičar Amel Tuka i Zvijezda Granda Amar Jašarspahić …