Naslovna / Kakanj / Kakanjski vakifi Mevludin Delibašić, Sejad i Iso Zaimović naj vakifi u BIH za 2017. godinu

Kakanjski vakifi Mevludin Delibašić, Sejad i Iso Zaimović naj vakifi u BIH za 2017. godinu

Dobri, iskreni muslimani, koji su svoju vjeru kultivirali, podizali i gradili korisnim radom nikada u njoj nisu vidjeli ništa drugo do obavezu da se služi ljudima, oni u sebi nisu imali nijjet da glorificiraju islam kao ideologiju, već njegov suštinski zahtjev da se bude dobar i pobožan čovjek, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Mevludin Delibašić, Sejad Zaimović i Iso Zaimović, vakifi iz kakanjskog medžlisa uvakufili su oko milion maraka zajedno, i ove godine su dobili plaketu IZ u BiH za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH za 2017. godinu, na nedavnoj svečanosti otvorenja osme po redu manifestacije Dani vakufa u BiH 2018. godine.

Priznanje im je uručio lično reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji se potom obratio prisutnima u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, rekavši, između ostalog:

– Ovaj prostor je naš zajednički prostor iz jednog razloga, onako kako mi muslimani vjerujemo, po tome da Zemlja pripada Bogu, Zemlja je Božija, i mi smo na njoj nastanjeni do roka određenog, kako je to Kur'an kazao, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

– Dobro je da se sjetimo plemenitih motiva naših prethodnika, jasnih ciljeva, i njihove želje da ostave trag dobra u ovim prelijepim predjelima i krajolicima naše domovine BiH. No, dobro je da se sjetimo i samih početaka naše zajednice, njenih materijalnih i duhovnih osnova, a oni su nastali na oskudnim materijalnim temeljima grada Jasriba i na najsnažnijem vrelu Božije riječi, Kur'ani Kerimu. Danas, kada se osvrnemo oko sebe, tek u fragmentima možemo sagledati to veliko platno islamske civilizacije, njene materijalne i duhovne kulture, koja nas obavija, štiti i održava u životu. Temeljeći svoju vjeru na dobročinstvu u najširem smislu riječi, muslimani su izgradili čitav sistem socijalnih ustanova koje su u službi čovjeka, podsjetio je Reisu-l-ulema, napomenuvši da je među njima institut vakufa, u teološkom smislu, pozicioniran kao trajno dobro.

– I danas među muslimanima u BiH živi vakuf kao živa institucija dobra utemeljena na vjeri u Boga i odgovornosti za društvo. Svakim danom svjedočimo o dobrim ljudima koji iza sebe ostavljaju svoju imovinu u korist zajednice i njenih potreba. Prilika je ovo da se sjetimo svih njih i da u dovama molimo za Božiji blagoslov i milost Božiju. Ali, vakuf nije samo čin uvakufljenja, nego i briga o vakufima, podsjetio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, zahvalivši se Direkciji vakufa Republike Turske i Upravi vakufa iz Kuvajta, za sve što su dosad uradili vezano za obnovu vakufa u BiH, a posebnu je zahvalnost izrazio spram Vakufske direkcije u BiH i njenog direktora hafiza dr. Senaida Zajimovića, koji se takođe na početku svečanosti obratio skupu, naglasivši da će se ovogodišnja manifestacija održavati ne samo u Sarajevu nego i u Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom.

Na svečanosti je Vakufska direkcija IZ u BiH potpisala protokol sa Generalnom direkcijom za vakufe R. Turske, u vezi s rekonstrukcijom Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu i revitalizacijom Morića hana u Sarajevu.