Naslovna / Kakanj / KUD “Radnik”, danas “Dikan”, osnovan je u jesen 1947. godine

KUD “Radnik”, danas “Dikan”, osnovan je u jesen 1947. godine

U jesen 1947. godine u Kaknju je osnovano Kulturno-umjetničko društvo “Radnik”. Od 1952. godine, nakon tragične smrti istaknutog člana Društva Fadila Dogdibegovića Dikana, Društvo nosi njegovo ime.

Iz višedecenijskog rada KUD-a “Dikan” izdvajamo nagradu iz 1982. godine. Te godine KUD-u je dodijeljen Zlatni grb grada Burse (Turska) koji se dodjeljivao najuspješnijem ansamblu. Kao dobitnici ovog priznanja članovi KUD-a su i 1985. godine pozvani da učestvuju kao gosti na 24. međunarodnom festivalu u Bursi. Uz KUD-ove iz zemlje domaćina, te Finske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunije i Kine, nastupili su i “Dikanovci” koji su priredili tri koncerta na završnoj manifestaciji (19 – 21. jula 1985. godine). Izvodili su igre iz Makedonije, Šumadije, Kosova, Slavonije i BiH izmamivši iskrene aplauze publike. O toplom prijemu, i u Kitahiji i u Bursi, svjedoči podatak da su koncerti Dikana trajali znatno duže nego što je bilo predviđeno “satnicom”.

Vođa puta “Dikanovaca” te godine bio je Nezir Neimarlija.

Foto: Nastup “Dikana” u Bursi (1985. godina)

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Porodica Anesa Begića – Za sada dovoljna moralna podrška koju nam dajete!

Hvala svim dobrim ljudima za moralnu i svaku drugu vrstu pomoći, u proteklom periodu nije …