Naslovna / Kakanj / Obilježena godišnjica: Džemal Hadžić – Treći korpus Armije RBiH vodio je bitke u cijeloj državi

Obilježena godišnjica: Džemal Hadžić – Treći korpus Armije RBiH vodio je bitke u cijeloj državi

1000_1480433236treci-korpus-arbih-godisnica1

Savez ratnih vojnih invalida, te ostale boračke organizacije i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, organizatori su manifestacije obilježavanja 24. godišnjice formiranja Trećeg Korpusa Armije RBiH.

Prvog dana decembra 1992. godine formiran je korpus koji je pokrivao prostor 22 općine Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. U njegovom sastavu bilo je 16 jedinica koje su učestvovale na gotovo svim ratištima u našoj državi u agresiji 1992-1995. godina.

Delegacija Saveza i Trećeg korpusa posjetila je porodice bivših boraca, proučen je tevhid i položeno je cvijeće na spomen-obilježja poginulim borcima. Delegacija je posjetila mezare rahmetli Alije Izetbegovića i komandanta Rasima Delića. Ono što slijedi u programu obilježavanja godišnjice Trećeg korpusa jeste centralna manifestacija u Domu kulture u Kaknju koja će se održati 1. decembra sa početkom u 12 sati.

– U ime Saveza čestitao bih svim pripadnicima Trećeg korpusa godišnjicu, a istovremeno bih se zahvalio Vladi kantona, Općini Kakanj, te Sarajevskom i Zeničkom muftijstvu na nesebičnoj podršci u obilježavanju 24. godišnjice Trećeg korpusa – istakao je predsjednik Saveza RVI ZDK Zakir Silajdžić.

O ratnom putu Trećeg korpusa govorio je Džemal Hadžić.

– Naredbom glavnog štaba viši oficiri Enver Hadžihasanović i Muradif Mekić došli su na ove prostore kako bi koordinirali već postojećim jedinicama. Nakon toga 1. decembra 1992. godine formiran je Treći korpus, a za njegovog komandanta postavljen je Enver Hadžihasanović. Značaj ovog korpusa najbolje se ogleda u rečenici rahmetli Rasima Delića kada je kazao da kada mu je trebala rezerva za pojačanja na drugim ratištima, uvijek je nalazio u Trećem korpusu – kazao je Hadžić.