Naslovna / Kakanj / Oktobar-mjesec zaštite od požara: Kantonalna uprava civilne zaštite podsjeća na mjere zaštite od požara

Oktobar-mjesec zaštite od požara: Kantonalna uprava civilne zaštite podsjeća na mjere zaštite od požara

vt12-640x330

Usljed nepažnje, nehata ili neznanja čovjek je posredno ili neposredno najčešći izazivač požara. Isto tako čovjek vrlo često usljed neznanja ili panike ne postupa dovoljno brzo i pravilno kad požar izbije, da bi ga blagovremeno lokalizovao i ugasio.

U Bosni i Hercegovini se godišnje evidentira više od 2.600 požara sa nekoliko milijardi KM neposredne materijalne štete. Godišnje se u požaru uništi oko 2,5% društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine. Ne samo da požar uništava materijalna dobra, nego i odnosi ljudske živote, pa vam preporučujemo nekoliko savjeta kako da otklonite uzročnike požara, odnosno kako da spriječite nastajanje požara:

  • Ne upotrebljavajte otvorenu vatru (paljenje šibica, zavarivanje, lemljenje, pušenje) i ne vršite radove koji varniče na mjestima gdje postoji opasnost od požara,
  • Redovno kontrolišite ispravnost električnih i plinskih instalacija i uređaja,
  • Održavajte u ispravnom stanju uređaje za zagrijavanje i dimovode,
  • Uklonite zapaljive materije sa tavana, prolaza i izlaza,
  • Obezbjedite korištenje požarnih prolaza i prilaza za slučaj požara,
  • Redovno kontrolišite protivpožarna sredstva za gašenje požara, što ćete najbolje postići ako obezbjedite protivpožarni aparat u svom stanu ili putničkom automobilu.

Provođenjem ovih mjera smanjujemo mogućnost nastajanja požara, a kada požar i nastane smanjujemo iznos materijalne štete koju požar izazove.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

U Muzeju Kaknja održan naučni skup o prahistorijskim lokalitetima Obre I i Obre II

U subotu 17.2.2018.godine u Muzeju Kaknja je održan naučni skup povodom 50. godišnjice završetka istraživanja …