Naslovna / Kakanj / OŠ “Hamdija Kreševljaković“ će napokon zablistati, radovi na rekonstrukciji i uređivanju

OŠ “Hamdija Kreševljaković“ će napokon zablistati, radovi na rekonstrukciji i uređivanju

skoal-naslovna-660x330

Na objektu OŠ “Hamdija Kreševljaković“ u Kaknju se izvode radovi  na utopljavanju zgrade koji osim zamjene stare stolarije obuhvataju postavljanje termo fasade, toplotnu izolaciju kosog krova i poboljšanje centralnog sistema za grijanje. U razgovoru sa direktoricom škole Nedžmom Buza došli smo do saznanja da je bio dug put i da su još početkom 2014. godine poduzete aktivnosti kako bi se danas realizovali navedeni radovi.

Naime, još te godine, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je potpisalo sa Svjetskom bankom sporazum o kreditiranju BiH u svrhu implementacije projekta energetske efikasnosti za javne objekte.

Rukovodstvo škole je dakle 2014. godine na inicijativu Općine Kakanj apliciralo na Javni poziv Federalnog fonda za zaštitu okoliša u saradnji sa UNDP-om, a koji je raspisan u svrhu identifikacije potencijalnih objekata za realizaciju utopljavanja, sve u vezi naprijed navedenog projekta. Na Javnom pozivu OŠ “Hamdija Kreševljaković“  je prošla I krug, te je urađen detaljni audit za projekat čiji troškovi izrade su iznosili 10.000,00 KM. Prema navedenom projektu ukupna procjena  investicija po auditu je bila 264.038,50 KM, od čega će 50% finansirati UNDP, a 50% je u obavezi da sufinansira škola. Tvornica cementa Kakanj je u okviru obilježavanja dana “Otvorenih vrata Tvornice cementa“ donirala školi iznos od 30.000,00 KM, a koji iznos je škola planirala da proslijedi za sufinansiranje u projektu kako je gore navedeno.Također Općinski načelnik Nermin Mandra je izrazio nastojanja Općine Kakanj da za navedeni projekat izdvoji sredstva u iznosu od 20.000,00 KM.

Kako navedena sredstva nisu bila dostatna, škola je aplicirala na drugi projekat utopljavanja javnih objekata (Javni poziv raspisalo Ministarstvo za privredu ZDK, fond iznosio 100.000,00 KM) u svrhu osiguravanja ostatka sredstava neophodnih za realizaciju prvog projekta. Međutim kako su projekti odvojeni, to nije bilo moguće istovremeno aplicirati na oba projekta.

Međutim, septembra 2015. godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je zatražilo između ostalih javnih ustanova i od OŠ “Hamdija Kreševljaković“  informaciju o izrađenom auditu za novi projekat, te oktobra 2015. godine Vlada ZDK daje saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za učestvovanje u projektu “Energetska efikasnost u BiH“ preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja iz kredita Svjetske banke.

Novembra 2015. godine Upravni odbor objekta donosi odluku o sprovođenju mjera energetske efikasnosti na objektu OŠ “Hamdija Kreševljaković“ .

U martu 2016. godine potpisan je Sporazum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i OŠ“Hamdija Kreševljaković“Kakanj. Ukupna investicija sada iznosi 308.924,00 KM.

Tada su počele pripreme za implementaciju projekta kao što je:

-postavljanje senzora unutar škole za mjerenje temperature i vlažnosti zraka

-data logger za prikupljanje podataka

-procjena direktnih korisinika i sl.

U prostorijama  Federalnog ministarstva prostornog uređenja održan je sastanak kome su prisustvovali predstavnici Implementacione jedinice projekta, predstavnici izvođača radova, nadzora i škole kao korisnika kada su definisani jasni zadaci svih aktera projekta, utvrđena dinamika radova i početak radova.

Dakle, radovi obuhvataju:

-toplotnu izolaciju zidova,

-toplotnu izolaciju kosog krova,

-zamjenu otvora na objektu škole i

-poboljšanje centralnog sistema za grijanje

Izvođač radova je ITC d.o.o. Zenica sa podizvođačima DEELA d.o.o. Kakanj i Prima Commerce d.o.o. Zenica.

Nadzor vrši CONING d.o.o.Sarajevo.

Rok za završetak radova je 90 dana počev od 08.08.2016. godine.

Posebno je naglašeno da implementaciona jedinica projekta garantuje visoki kvalitet, odnosno korištenje svjetski priznatih materijala u građevinarstvu.

Donacija Tvornice cementa Kakanj u iznosu od 30.000,00 KM ostala je na raspolaganju školi, te je navedena sredstva škola preusmjerila za finansiranje rekonstrukcije glavnog ulaza u školu.

Škola inače broji 1040 učenika raspoređenih sada već u 45 odjeljenja.

Ovim putem Općina Kakanj upućuje sve pohvale Vladi ZDK, upravi ove škole, te svim  ostalim učesnicima u projektu što će napokon OŠ “Hamdija Kreševljaković“ , koja je na ulazu u Kakanj svojim izgledom narušavala sami urbani ambijent Kaknja, zablistati i uljepšati grad, ali posebno što će pružiti djeci, koja pohađaju školu, ugodan osjećaj i toplinu unutar njenih prostorija.

Izvor: radiokakanj.co.ba

[foogallery id=”3968”]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *