Naslovna / Kakanj / POGLEDAJTE VIDEO: Patriotska pjesma „Kakanj grade“ posvećena kakanjskim jedinicama i brigadama

POGLEDAJTE VIDEO: Patriotska pjesma „Kakanj grade“ posvećena kakanjskim jedinicama i brigadama

Patriotska pjesma „Kakanj grade“ nastala je 1994.godine kao nastojanje da se skrene pažnja na kakanjske jedinice i brigade koje su se borile širom bosanskohercegovačkih ratišta, a niti jedna od njih ni tad ni poslije rata nije dobila zvaničan epitet „slavna“, „herojska“, „oslobodilačka“…
Ovom pjesmom se htjelo poručiti da kakanjske brigade zaslužuju da i zvanično dobiju te epitete. Pjesma se jako dobro „primila“ u kakanjskom narodu u tim ratnim vremenima, a i danas, nakon toliko godina, živi među Kakanjcima ma gdje da se nalazili, u svom gradu ili negdje u dijaspori. Pjesmu je napisao Adib Zekić koji često naglašava da mu je drago što je pjesma tako lijepo prihvaćena, ali da nikada neće prežaliti što niti jedna kakanjska brigada nije dobila zvanične epitete kakvi su od strane nadležnih institucija tog vremena dodjeljivane drugim brigadama.
Snimanje pjesme je obavljeno u produkciji Radija Kakanj, u vrijeme dok je ovu medijsku kuću u realizaciji njene patriotske misije kao direktor vodio Nermin Mandra.
Pjesmu je otpjevao Faruk Čehajić uz muzičku pratnju ratnog orkestra Radija Kakanj. Prvi koji je čuo muzičku izvedbu ove pjesme bio je rahmetli profesor Kemal Čelebić koji je vodio Ratno predsjedništvo Općine Kakanj. Muziku i aranžman je napisao Kakanjac Ezher Helja, član Naradnog orkestra TV Sarajevo, koji je u ratnim godinama boravio u rodnom Kaknju jer se u blokirano Sarajevo tokom agresije nije moglo ni ući niti iz njega izaći.
Na ovom linku možete poslušati pjesmu i pogledati video prezentaciju:
Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Načelnik Nermin Mandra: Neka mirišu ramazanski somuni, neka se porodica, rodbina i prijatelji okupljaju na iftarima, neka jača međusobno poštovanje i uvažavanje ljudi

Sa željom da mubarek mjesec Ramazan u živote vjernika donese novu vedrinu, snagu i optimizam, …