Naslovna / Ekskluzivno / Predstavljamo mlade: Kakanjac Sakib Bitić – student sa tri povelje dekana i uspješan vrsni karatista

Predstavljamo mlade: Kakanjac Sakib Bitić – student sa tri povelje dekana i uspješan vrsni karatista

najbolji_studenti_mostar_aa03-copy

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović uručila je u utorak, 13.12.2016. godine, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima sa sva 73 javna fakulteta u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

Sredstva za jednokratne finansijske podrške, u iznosu od po 2.000,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, ukupno 146.000,00 KM.

U skladu s Odlukom o provođenju postupka kandidiranja za dodjelu podrške, studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo ovo Ministarstvo.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je ovom prilikom nagrađenim studentima te se zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama, kao i profesorima i nastavnicima koji u svom svakodnevnom radu ulažu mnogo truda i predanosti kako bi njihovi studenti ostvarili najbolja postignuća i rezultate u učenju.

Dragi studenti, čestitam vam na izuzetnom uspjehu. To je potvrda da ste predano i marljivo radili, da ste shvatili značaj obrazovanja i poznavanja struke te vrijednost znanja kao univerzalne kategorije koja pojedincu omogućava pomak, a svijetu preporod. Posebno smo ponosni što su se na naš poziv odazvali svi javni univerziteti u FBiH te dostavili imena svojih najboljih studenata, s prosjekom ocjena od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, a koji zaslužuju nagradu i svaku drugu podršku na putu da izrastu u izuzetne stručnjake i uglednike našeg društva“, kazala je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine osiguralo podrške za studente s invaliditetom (18 studenata) te studente Rome koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, u ukupnom iznosu od 47.000,00 KM. Također, s ciljem ostvarivanja boljeg studentskog standarda, ovo Ministarstvo, između ostalog, subvencionira smještaj i ishranu u studentskim centrima u FBiH za oko 400 studenata godišnje, osigurava podršku različitim projektima studentskih organizacija te sufinansira Fond za studentske zajmove Federacije BiH.

najbolji_studenti_mostar_aa03

Najbolji studenti u FBiH nagrađeni sa po 2.000 KM

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u Mostaru je danas dodjelila prigodne poklone i novčane nagrade u iznosu od 2.000 maraka za 73 najbolja studenta u Federaciji Bosne i Hercegovine za školsku 2015./2016. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je lijep trenutak i nadamo se da će to biti neka svijetla točka u njihovom daljem obrazovanju”, kazala je ministrica Dilberović navodeći kako resorno ministarstvo ima i druge vidove podrške studentima, među kojima su i podrška Romima i učenicima invalidima.

Tako su studentima invalidima dodjeljene novčane nagrade u iznosu od 2.500 maraka, jer je, prema riječima ministrice Dilberović, procjenjeno da su njihove potrebe veće.

“Iako je svečan trenutak, ovo je uvijek, nažalost, apal javnosti da moramo razviti mrežu i mobilnost stipendiranja studenata, posebice onih profesija koje su jako potrebne tržištu rada. Smatramo da moraju ostati ovdje kao budući graditelji Bosne i Hercegovine. Ovo je zaista samo kap u moru, ali i ono što mi možemo s obzirom da smo jedno od ministarstava koje ima najmanji budžet. Mislim da se moraju uključiti sve institucije i na to svake godine ukazujem”, poručila je ministrica Dilberović.

Među nagrađenih 73 i dva kakanjca Mirza Imamović i Sakib Bitić

Kako smo već prije dva dana pisali o Imamoviću, ovaj put predstavljamo našeg Bitića.

Uspješan student i vrsni karatista: Sakibovu vitrinu krase tri povelje dekana i više od 100 medalja

600_1479652304sakib-bitic3

Sakib Bitić, 21-godišnji mladić iz Kaknja, budući je inženjer građevine, a tokom svog školovanja ostvarivao je samo najbolje rezultate.

Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Kaknju s prosjekom 5,0, a trenutno je uspješan student četvrte godine na Politehničkom fakultetu u Zenici, odsjek Građevinarstvo.

Tokom ovogodišnje svečanosti promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Zenici dobio je Povelju dekana za najbolji prostignuti uspjeh i prosjek ocjena na trećoj godini (9,70).

– Do sada sam svake godine dobijao Povelju dekana za najbolji prosjek u svojoj generaciji. Prvu godinu sam završio sa prosjekom 9,25, drugu godinu s prosjekom 9,79, a treću s prosjekom 9,70, tako da već imam tri povelje dekana, priča nam Sakib.

600_1479652311sakib-bitic2

Smatra da je stečeno znanje puno važnije od nagrada i priznanja. Za svoje uspjehe zaslužnim smatra i razrednog profesora u srednjoj školi Midhata Delića, koji mu je puno pomogao, baš kao i podrška porodice. Također, Bitiću je Fondacija Hastor putem stipendija olakšala obrazovanje.

Osim akademskih uspjeha, Sakib je izuzetno uspješan u sportu. Nekoliko godina se intenzivno bavio karateom, a bio je i član karate reprezentacije BiH.

– Karateom se bavim od 2003. godine. Međutim, sport je u BiH na niskim granama, pa sam se odlučio da posvetim više pažnje nauci. U karateu sam osvojio više od 100 medalja na raznim turnirima, dodaje u razgovoru za Faktor.

Dodao je da namjerava ostati u BiH, iako mnogi kvalitetni studenti razmišljaju o odlasku iz naše zemlje. Bit će sretan ako svoje znanje i kapacitete mogne usmjeriti u pravcu u kojem će pomoći svojoj državi i društvu.

Za naš portal je istakao: ” Za mene ovo priznanje znači mnogo i daje mi nadu da ova država ipak ima povjerenje u nas i stoji iza našeg truda i rada. Naravno, ovo sve ne bi bilo moguće da nisam imao podršku svoje porodice, ali i Fondacije Hastor koja me stipendira već evo godinu dana i nekoliko mjeseci. Nadam se da je ovo samo mali korak u mome obrazovanju, ali da će biti podsticaj i motivacija da u budućnosti budem što bolji inženjer i doprinesem razvoju naše države. Naravno ova nagrada je prilika da predstavim sebe, svoju porodicu, svoj fakultet i naravno najbolji grad, svoj Kakanj u najboljem svjetlu” za KAKANJINFO. COM izjavio je Bitić.

H.H./KAKANJINFO.COM