Naslovna / Kakanj / Prof. Asim ef.Hasanspahić (imam džemata MZ Doboj – Kakanj) o 27.noći Ramazana – Lejletul-Kadr

Prof. Asim ef.Hasanspahić (imam džemata MZ Doboj – Kakanj) o 27.noći Ramazana – Lejletul-Kadr

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu u petak će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Tako su večeras skoro svi kakanjski džemati bili ispunjeni do posljednjeg mjesta gdje su se poslije Teravih namaza, klanjale nafile, zikrilo i uputila zajednička dova vjernika. Tako je održano i jedno predavanje na ovu temu u džematu Doboj a kratko obraćanje vijernicima je upriličio prof. Asim ef. Hasanspahić koji je objasnio zbog čega je važna i vrijedna najodabranija noć u Ramazanu.

Prof. Asim ef.Hasanspahić (imam džemata MZ Doboj – Kakanj) o 27.noći Ramazana – Lejletul-Kadr

Prof. Asim ef.Hasanspahić (imam džemata MZ Doboj – Kakanj) o 27.noći Ramazana – Lejletul-KadrTako su večeras skoro svi kakanjski džemati bili ispunjeni do posljednjeg mjesta gdje su se poslije Teravih namaza, klanjale nafile, zikrilo i uputila zajednička dova vjernika. Tako je održano i jedno predavanje na ovu temu u džematu Doboj a kratko obraćanje vijernicima je upriličio prof. Asim ef. Hasanspahić koji je objasnio zbog čega je važna i vrijedna najodabranija noć u Ramazanu.

Posted by Kakanj Info on Friday, May 31, 2019

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletul-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Prenosi se da je Muhammeda s. a. w. s. rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore s neba ne padne nijedna zvijezda.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će "onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi" i pod čijim okriljem je "spas sve dok zora ne svane". Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr odnosno noć odredbe (arapski kadr) nazvana je jer se vjeruje da se te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.