Naslovna / Ekskluzivno / REPORTAŽNI ZAPIS: BRATIMLJENJE ŠKOLA KAKANJ-TURSKA: ZAJEDNO Jačamo prijateljstvo!

REPORTAŽNI ZAPIS: BRATIMLJENJE ŠKOLA KAKANJ-TURSKA: ZAJEDNO Jačamo prijateljstvo!

REPORTAŽA: ZAJEDNIČKI PROJEKTI BOSNE I HERCEGOVINE I TURSKE U OBLASTI OBRAZOVANJA

BRATIMLJENJE ŠKOLA KAKANJ-TURSKA – ZAJEDNO Jačamo prijateljstvo!

Bratimljenje škole „15.april“ Doboj Kakanj i Turske – Istanbul (škola Galip Balkar Ortaogulu. Opština Beylukduzu)

U okviru projekta Bratskih škola koji se realizira u okviru projekta Moj izbor je turski, Federalno ministarstvo obrazovanja Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrazovanja Republike Turske i Institut Yunus Emre potpisali su dva sporazuma o saradnji, prvi je potpisan 30.11.2015., a drugi 31.10.2016. godine. Pozivajući se na prvi sporazum, 88 direktora škola u Bosni i Hercegovini koje imaju turski jezik u svom planu i programu posjetilo je Istanbul i potpisalo ugovor o bratimljenju sa školama u Turskoj (Istanbulu).

Zauzvrat, direktori bratskih škola iz Turske posjetili su svoje pobratimljene škole u Bosni i Hercegovini. Samo u školskoj 2015-2016. godini oko 1.500 učenika i nastavnika obavilo je posjetu bratskim škola. Na osnovu protokola potpisanog u Sarajevu, 31.10.2016. godine, federalna ministrica obrazovanja, kantonalni ministri obrazovanja i 53 direktora škola u kojima se po planu i programu izučava turski jezik (ukupno 81 osoba) u grupama su posjetiti Tursku u razdoblju od 12. do 22. januara 2017. godine, gdje su potpisali protokole o bratimljenju škola, a ugostila ih je Direkcija ministarstva obrazovanja Istanbul.

Potpisivanjem protokola o bratimljenju škola u toku ovih posjeta, broj bratskih škola između Bosne i Hercegovine i Turske porastao je sa 88 na 141, a s povećanjem broja škola koje budu uvodile turski jezik ovaj broj će se još više povećati.

DOČEK – PRIGODAN DJEČIJI PROGRAM NA TURSKOM JEZIKU

OBILAZAK GRADOVA, ZNAMENITOSTI BH.GRADOVA ZA GOSTE

U okviru organizovanog nedavnog boravka u Kaknju nastavnog osoblja škole iz Istanbula organizovan je prigodan program i obilazak bh.znamenitosti nastavnog osoblja iz Turske kakanjskoj bratskoj školi, domaćinu i pokrovitelju ove posjete u sklopu čega je organiziran prigodan kulturno-zabavni program za goste iz Turske kako za Dan škole tako i poslije. Nastavno osoblje iz bratske istanbulske škole nisu krili emocije i oduševljenje programom koji su učenici škole „15.April“ Doboj – Kakanj gotovo u cjelosti pripremili na turskom jeziku, predstavljajući gostima historijat i znamenitostima kakanjske sredine, starina i bh.kulturne baštine.

„Pokušavamo i trudimo se biti dobri domaćini, baš kao što su to bili dragi prijetelji iz Turske tokom naše prošlogodišnje posjete. Sudeći po impresijama nakon posjeta Sarajevu i Mostaru, te tokom boravka u Travniku, Jajcu i kakanjskim dijelovima historije, mislim da smo u tome uspjeli. Hvala svima koji su tome doprinijeli“ istakao je Numo Begovac – direktor O.Š „15.APRIL“ DOBOJ-KAKANJ. Tokom nekoliko dana uz međusobno upoznavanje i druženje učenika, obilaska nekih od bh. znamenitosti, ova grupa nastavnika je bila u zvaničnoj posjeti načelniku Općine Kakanj.

 

ZADIVLJUJUĆA JE LJUBAV TURAKA PREMA NAŠOJ DOMOVINI

Bosna nam mnogo znači. Cijenimo je kao što cijenimo svoju domovinu Tursku. Na ovaj način želimo pokazati da stojimo uz narod koji se u srcu Evrope izborio za očuvanje svog identiteta”, rekli su gosti iz Turske i dodali da su ih prijatelji iz Bosne i Hercegovine lijepo i toplo dočekali. Kakanjci su imali posjetu bratskoj školi u Istanbulu protekle godine.  Njihova ljubav prema domovini bila nam je posebna inspiracija.

“Oni su primijetili da smo mi dobri i nasmijani ljudi, optimistični. Šume i zelenilo im je posebno interesantno. Imalu su priliku da odu na Mlinčiće, posjete Travnik, vodopad u Jajcu, Mostar je posebna priča mada vrijeme nije bilo na ruku. Sarajevo im je ostalo posebno u sjećanju, vožnja kočijama, posjeta tunelu spasa Kuće Kolara, Tabiji, Vrelu Bosne, Baščaršiji, mezar prvog Predsjednika RBIH rhm. Alije Izetbegovića. Zapamtili su i Kraljevu Sutjesku, (posjeta džamiji Mehmeda Fatiha).Tako smo im nakon svih posjeta pripremili i simbolične poklone pri odlasku“, naglašava Begovac.

RAZBIJANJE PREDRASUDA, POVEZANOST ZA BUDUĆNOST

“Naša bratska škola iz Istanbula je posebna Za njih je, ističu kakanjska djeca ranija posjeta Turskoj bila jedinstveno putovanje. “Posebna priča su djeca. Naše djevojčice su boravile u njihovim porodicama. Djeca su se baš zbližila. Posebno su nas fascinirali učenici, njihova srdačnost i pozitivna energija koju su uspjeli prenijeti na našu djecu. Drago mi je što su djeca imala priliku osjetiti šta je turski narod. Znate, mi ponekad imamo predrasude, a prihvatamo ono što nam neko drugi servira”, naglasio je Begovac.

Pojašnjava da ga ponekad pitaju šta je korist i šta se konkretno dobilo ovom saradnjom s turskim školama: “Nije korist samo ono što je materijalno. Očekujemo da ćemo realizirati i određene projekte. Meni je ovo putovanje bilo najbitnije. Da moji nastavnici, učenici i roditelji odu u Tursku, da iz prve ruke osjete to bratstvo, osjete tu toplinu i svakako da će se iz svega ovoga izroditi projekti.” Numo Begovac dodaje da su oni već kao škola koja je uvela turski jezik imali koristi kroz određene projekte.

Posredstvom potpisanih protokola o bratimljenju naših i turskih škola razvijaju se veze na polju obrazovanja, ekonomije i kulture između škola. Kroz projekt bratimljenja, škole rade na zajedničkim projektima, dijele tehnološka dostignuća, bolje upoznaju historiju zemlje bratske škole, njenu kulturu i obrazovni sistem. U okviru svojih materijalnih mogućnosti škole ostvaruju radne posjete, a u školama se formiraju posebna mjesta na kojima se nalazi promotivni materijal bratske škole i informacije o provedenim aktivnostima. Škole na ovaj način osnažuju zajedničke kulturne vrijednosti, osjećaj mira, prijateljstva i bratstva među školama.

Hamid Hadžić/Kakanjinfo.com