Naslovna / Kakanj / Rođeni kakanjac s adresom u Njemačkoj: Zoran Radoš multitalent i uspješan poslovni čovjek

Rođeni kakanjac s adresom u Njemačkoj: Zoran Radoš multitalent i uspješan poslovni čovjek

Zoran Radoš Zoka, rođeni Kakanjac koji već dugo živi i radi u Njemačkoj uspješan je poslovni čovjek. Vlasnik je i sa svojom suprugom uspješno vodi hotel i restoran, što nije bio primarni povod za naš razgovor već njegovi talenti.

Ima dar za muziku…svira, pjeva, piše pjesme…u fonoteci “Radio Kaknja” je nekoliko Zokinih pjesama…Zoka je i osebujni slikar sa posebnim stilom koji je svojstven samo njemu…i još, povrh svega voli i da kuha i to veoma uspješno, kažu oni koji su kušali njegove specijalitete.

Konkretan povod za razgovor sa Zoranom Radošem je nedavno održana njegova 14. samostalna izložba slika. Zoka se prisjetio da je prvu izložbu imao u Kaknju.

“Prvu, ali ne samostalnu, sam imao u Kaknju daleke 88., Zenica je bila dogovorena kao prva samostalna u tadašnjoj Galeriji ali zbog rata nikad do toga došlo nije , izlagao sam poslije u Bochumu Castropu , Essenu, Hattingenu gdje trenutno i živimo, a Düsseldorf spremam za kraj ljeta …”

14. Zokina izložba slika je bila odlično organizovana i posjećena- ”Bilo je tu afirmisanih i amaterskih (u samim početcima) umjetnika, poznatih ličnosti i mojih prijatelja iz svijeta sporta, kapiten Njemačke reprezentacije – Dariusz Worz sa suprugom glumicom Monika Krosny, kapiten Bochuma, u vrijeme kada je Bochum bio u vrhu 1.lige i UEFA CUP-a, Zoran Šerbežija, bivši član “Crvene jabuke” i “Valentina”, saradnik na mojim muzičkim projektima…puno prijatelja iz Njemačke, Italije, BiH i mog Kaknja….meni mnogo dragih ljudi.” – kazao je Zoka, za naš portal.

Fonoteka “Radio Kaknja” obogaćena je i Zokinim pjesmama. Često su teme njegovih pjesama neki ljudi, neke price nekad proživljene i ispričane u Kaknju. Nedavno smo u našem programu promovisali dvije nove “Ostavi trag” i “Zikreta”.

”Ove dvije zadnje “ Ostavi trag” i “ Zikreta” su nastale tek skoro , čak vise onako na odmoru, u januaru, tekstovi su moji , muziku sam odradio takođe . Sara Spagniolo (inačeiz Kaknja porijeklom) mi je dosta, muzički pomogla na “ Ostavi trag”. Sara je izuzetan muzicar!! Zoka Serbedžija je to predobro upakovao i dao čar prošlosti svojim solazama a i uopšte, muzički obrađeno u studiju grupe Trovaci iz Dusseldorfa, a na miksetama je bio majstor Atila Đember, inače bassgitarista same grupe, sve u svemu projekat je zamišljen kao singlica sa “ Ostavi trag”, pjesma posvečena dešavanju u Kaknju jednog vremena, al smo napravili i korak dalje i snimili i Zikretu, pjesma jednoj Kakanjki, samo ćemo je pogledati, nećemo je imenovati, e sad mislim da će na kraju biti i par koraka više i još se par stvari složiti pod jedinstven projekat .Nadam se da ću uskoro imati dovoljno dobrog materijala da završim kompletan album ( sad sam na petoj ), album tom nekom vremenu i toj nekoj raji”– kaže Zoka.

Zoran Zoka Radoš sa svojom suprugom primarno se bave hotelijerstvom, a uz hotel imaju i restoran Italijanske hrane, na jednom visokom nivou kulinarstva . Rade italijanske specijalitete koje su uglavnom još kuhale bake po starim receptima i bez brze kuhinje. Nema pica, nema vrhnja u jelima, nema konzervi i gotove ili smrznute robe.

“Zato smo vec treću godinu najbolji restoran u gradu, a naši gosti su uglavnom ljubitelji dobre, tradicionalne Italijanske kuhnje, kojima nije teško doći iz obližnjih gradova na večeru, iz Dortmunda, Düsseldorfa, Bochuma, itd. Često navrati i moj dobar prijatelj Zvjezdan Misimović Miske, ali i mnogi poznati igrači Bundeslige.
Sad u junu svoj pedeseti rođendan slavi i čuveni reprezentativac Njemačke Dariusz Wosz, sa svojih sedamdeset gostiju među kojima će biti i naš Miske te kapiten Poljske, dosta trenera i poznatih igrača tih godina. Gosti hotela su bili i Tim Lamborghinia sa sef dizajneron, pa tim Pirrellia , čuveni Brembo Italija itd..
Što se tiče kuhanja, kao zaljubljenik u dobru hranu nastojim da napredujem stalno, da sam u trendu, ali ipak ostavljam to mojoj ženi i njenom kreativnom timu, ja kao menager nastojim da sve to uvežem u jednu cjelinu, da na kraju i samo jelo ima notu muzike i detalj slike ali i obrnuto jer samo tako to može funkcionisati profesionalno” – kaže, nadahnuto, za kraj Zoran Zoka Radoš, uspješni menadžer, talentovani umjetnik, rođeni Kakanjac sa trenutnom adresom u Njemačkoj.

(RK)