Naslovna / Kakanj / Sjećanje na kakanjske šehide semizovačkog ratišta (12.1.1973-21.6.1995)

Sjećanje na kakanjske šehide semizovačkog ratišta (12.1.1973-21.6.1995)

Kapetan Pašo Kubat svoju bezbrižnu mladost je živio u znaku svog veselog duha i lijepe naravi. Njegovu mladalačku zanimaciju za nogomet i automobile prekinula je agresija na BiH. Sa 19 godina se uključio kao dobrovoljac u TO Kakanj, a tokom perioda agresije hrabro se borio u redovima 309. i 329. brdske brigade, te 3. manevarskog bataljona. Nekoliko puta je ranjavan. Krajem 1993. godine je završio Ratnu oficirsku školu i stekao zvanje zapovjednika-instruktora izviđačko-diverzantskih jedinica.

Pašo Kubat sa saborcima

“Kapetan Pašo, kao veliki borac, ratnik i patriota, poginuo je hrabro i časno u deblokadi Sarajeva, na semizovačkoj cesti, 21. juna 1995. godine. Ukopan je nakon izvršene razmjene 13. augusta 1995. godine u mezarju Vrtle”, zapisano je u knjizi “Kakanjski šehidi i poginuli borci 1992-1995” autora Dženana Kubata.

Štab vrhovne komande A RBiH dodijelio je Paši Kubatu nekoliko pohvala, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Jedna od kakanjskih ulica nosi ime heroja Paše Kubata.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Kakanjke će TRENINIRATI NA OTVORENOM SA ATRAKTIVNOM LEJLOM ŠEBIĆ

Obavještavamo dame i sve zaljubljenice u fitness da će se u sklopu Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski …