Naslovna / Kakanj / Vremeplov: Osamdesetih godina XX vijeka u Kaknju izgrađen soliter I

Vremeplov: Osamdesetih godina XX vijeka u Kaknju izgrađen soliter I

 

 

U arhitekturi ovoga grada danas se jasno razaznaje nekoliko sasvim različitih faza gradnje, ne računajući najstarije kolonije. Ispod Doma zdravlja uočljivo je pet zgrada na sprat sa dosta komfornim stanovima, kao i četiri zgrade od pravoslavne crkve prema mostu na rijeci Bosni. Pretpostaviti se može da su građene za rukovodioce krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Krajem pedesetih godina dolazi do naglog razvoja stanogradnje, pa u glavnoj ulici niču u dva reda EM i KA zgrade, zatim je nešto kasnije podignuto nekoliko zgrada iznad kakanjske pijace i Srednjoškolskog centra, te slijedi gradnja zgrada ispod Stare jame.

Sedamdesetih i osamdesetih godina uz rijeku Zgošću kreće lamelna faza gradnje više zgrada, da bi one sa tri solitera dale moderan izgled gradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

( ”Sto godina Kaknja” , Raif Čehajić )

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Porodica Anesa Begića – Za sada dovoljna moralna podrška koju nam dajete!

Hvala svim dobrim ljudima za moralnu i svaku drugu vrstu pomoći, u proteklom periodu nije …