Naslovna / Kakanj / Zahvaljujući blagovremenom djelovanju stručnih službi i građana nemamo Korone u Kaknju

Zahvaljujući blagovremenom djelovanju stručnih službi i građana nemamo Korone u Kaknju

Na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 133 osobe, a 817 osoba je završilo sa prvih 14 dana.

Zahvaljujući blagovremenom djelovanju stručnih službi, kao i strpljenju i savjesnom postupanju mnogih naših sugrađana, na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom i to je za svaku pohvalu, ali istovremeno popuštanje i nepridržavanje preporučenih preventivnih mjera, za sprečavanje nastanka COVID-19, može dovesti do eksplozivne pojave ovog oboljenja, kakav je bio slučaj u nekim od susjednih općina gdje i dan-danas traje borba sa saniranjem žarišta novog korona virusa.

Da nam se ne bi desili slični scenariji, molimo naše sugrađane da se pridržavaju svih preventivnih mjera, a prije svega da: izbjegavaju nepotrebna okupljanja, vode brigu o ličnoj higijeni, izbjegavaju socijalne kontakte, koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu, budu odgovorni prema vlastitom i zdravlju drugih ljudi.

Svi korisnici zdravstvene zaštite, koji svoje pravo ostvaruju u JU „Dom zdravlja“ Kakanj imaju obavezu da se telefonskim putem naručuju u svojim ambulantama porodične medicine gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara. Svi oni koji ne poštuju ovu mjeru i dolaze nenaručeni u ambulante, a pri tome nisu hitni slučajevi, prave bespotrebne gužve i dodatno omogućavaju pojavu infekcije novim korona virusom.