Naslovna / Kolumne / Kakanjinfo.com: Političari sretni Vam izbori svima!

Kakanjinfo.com: Političari sretni Vam izbori svima!

sretan-dan-izbora

Zadnja trećina političkih kampanja za Općinsko vijeće i utrke za prvog čovjeka naše općine!

Prema analizama mnogi priželjkuju Nermina Mandru u drugom mandatu za načelnika Općine Kakanj
Stranke sa Izbornim sloganima; „Za život kakav želiš“, „Uz narod“, „Za sve nas“ i „Djela a ne riječi“

Ekipa portala Kakanjinfo je od samog početka izbora pratila predizborne kampanje sasvim korektno, objektivno i nepristrasno, obišla je većinu predizbornih skupova skoro svih Općinskih organizacija i stranaka koje djeluju na području Općine Kakanj, te iste objavila.

Realna slika govori da su građani zadovoljni aktuelnim načelnikom u njegovom mandatu te kako kažu priželjkuju da za načelnika ponovo bude imenovan i izabran Nermin Mandra.

Političke kampanje i aktuelna groznica sa nasmijanim licima na bilbordima je u zadnjoj trećini najviše zahvatila maha pa je i uzvrela situacija na području Općine Kakanj.

Konkurencija za mjesto općinskog načelnika Kaknja prema riječima i mišljenju mnogih nije odavno bila jednostavnija ali konkurencija nije nikako ni za odbacit, dok su drugi mišljenja da su pojedine stranke zbog nepovjerenja izgubile neke kvalitetne i jake varijente i kadrove koje su mogle za ponudit na Lokalnim izborima 2016.

Sve u svemu aktivno već 20 dana se vodi fer i politički korektna borba u Kaknju  između četiri kandidata za načelnika i više od 200 kandidata za Općinsko vijeće.

Protukandidati aktuelnom načelniku Mandri su; Taib Bjelopoljak (SBIH), Adnan Čobo (SDP) i Ivo Majstorović (HDZ).

Činjenica je da se na listama nalazi  mnogo novih ali i starih/novih kandidata a prema praćenju društvenih mreža i analizama portala, neki su postali veoma popularni radi prepiski ali i prozivanja, toliko da bi im čovjek pozavidio na njihovim neutemeljenim navodima i mržnji prema drugima, ali tu se prije svega pokazalo političko jednoumlje i neiskustvo.

Protekle četiri godine u znaku lika i djela aktuelnog načelnika Nermina Mandre

Počet ćemo ukratko od one kada je u proteklim Lokalnim izborima poslije 10.godišnjeg načelnikovanja Surija u „usijanu fotelju Općine“, zasjeo aktuelni načelnik i ovogodišnji kandidat koalicije SBB-SDA na izborima Nermin Mandra.

Zapamtit ćemo da je „pajserom“ušao u svoj ured. Međutim, činjenica je da su se od tada objektivno mnoge stvari promijenile, kako je i obećao Mandra. Koliko je to bilo vrijedno i za nagradu za još jedan mandat ocijenit će građani Kaknja 2.oktobra.

Kakanj je dobio novu zgradu Općine, savremene saobraćajnice, procvjetala su kulturna, sportska dešavanja i sadržaji za djecu, mlade, porasla su ulaganja u razvoj poduzetništva, poljoprivrede i biznisa a osim toga desetorostruko su povećani podsticaji i to su najviše osjetili poljoprivrednici i stočari, međutim kako javno kaže Mandra „ne i dovoljno“i najavljuje da će se i dalje sredstva za te nemjene povećavati.

Realno, mnogi su rekli i već spominju da je ove izbore Nermin Mandra već dobio izlazeći kao koalicioni kandidat. Obzirom koliko je toga urađeno treba biti objektivan pa reći da se mnogo toga promijenilo na bolje.. Implementiranje projekta Privredne zone „Vrtlište“ ide svojim tokom i taj projekat je pokazao ozbiljnost, stručnost.

Taib Bjelopoljak je čovjek koji je i u proteklim izborima nudio promjene i spominjao „formiranje fonda za pomoć socijalno ugroženim porodicama“. Adnan Čobo je do sada najmlađi kandidat na izborima u Kaknju i mnogi ga ohrabruju u njegovom potezu da izađe na „politički mejdan“ sa veoma iskusnim protivnicima i političarima dok Ivo Majstorović je jedna poptuno novo lice na političkoj sceni.

SBB je pred narod izašao sa sloganom „Uz narod“, Demokratksa fronta po prvi put na Lokalnim izborima sa sloganom; „Za život kakav želiš“, SDP poručuje „Za sve nas“ a SDA kao trenutno najjača politička stranka „Djela a ne riječi“.

Mi im želimo sreću, nek zaslužniji pobijedi!

Počela školska  i mektebska godina!

Eh, da malo pišemo o realnim stvarima koje dotiču običnog, malog čovjeka koji svakodnevno bije bitku za opstanak i budi se sa realnošću i mnogim pitanjima;

„Kako dalje, na selamet izvesti svoje dijete u ovom vremenu zla“?

Mnogi su roditelji u proteklih nekoliko dana bili na mukama oko pripremanja i opremanja svoje djece koji su počeli u školu prvog septembra. Nećemo biti pesimisti, ali ćemo biti realni te navesti da je za opremanje jednog školarca  potrebnu prosjeku više od 200 maraka, kako je  tek onima koji nigdje ne rade ili koji imaju više od dvoje djece!?

Nažalost, svakodnevnica je takva i rijetki su se obradovali novim ruksacima, knjigama, priborom, patikama, odjećom , dok se većina „snašla“ kupujući na buvljacima.

MashaAllah 17.tog septembra je počela i nova mektebska godina i raduje činjenica da će se već iduće sedmice pred vjeroučiteljima i prvim časovima naći na stotine kakanjske djece učeći o svojoj vjeri Islamu.

Prošao je i Kurban-bajram u ozračju međusobne ljubavi i pažnje.

Molimo Allaha dž.š da nam se sve hadžije, njih 30 iz Kaknja vrate žive i zdrave!

H.H.(kakanjinfo.com)