MJESEC RATNIH GODINA U KAKNJU!

Svi pozivi na jednom mjestu (Prijavite nam dolazak, umuzejite uspomenu iz rata i napišite literarni rad)
Povodom 1.marta-Dana nezavisnosti BiH i treće godišnjice formiranja kakanjske muzejske ustanove, Muzej Kaknja uskoro će organizirati niz aktivnosti pod nazivom „Mjesec ratnih godina“.
Teme časova u muzeju će biti odrastanje tokom rata, prenošenje uspomena koje su preživjeli sačuvali do danas te svjedočenje različitih ratnih priča.

U sklopu projekta planiran je čas historije „1992-1995“, i to čas na kojem će nam predavanja držati borci, komandanti i kustosi koji će nam slikovito predstavljati svoja iskustva i vlastite anegdote doživljene u ratu. Plan je da se ova aktivnost realizuje sredinom mjeseca februara i tokom marta 2018. godine. Stoga pozivamo profesore, učenike, Udruženja, pojednice i sve zainteresovane da nam se prijave za učešće na ovom projektu. Prijavite se i poslušajte priče koje ste možda propustili u školi ili priče kojih nema u školama.

U saradnji sa Savezom udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj planirana je i aktivnost obogaćivanja stalne muzejske postavke “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995” ratnim fotografijama, eksponatima, ratnim pričama…

Upućen je poziv građanima da doniraju predmete koje su sačuvali iz perioda 1992-1995.godina.

Sve uspomene i lične predmete koje čuvate iz rata su dobrodošle. To može biti knjiga koju ste čitali u ratu, može biti bilo koji odjevni predmet koji ste nosili u ratu, omiljena igračka, pismo, fotografija, stare cipele, muzički instrumenti i slično. Potrebno nam je da svaki predmet priča svoju priču, stoga ukoliko imate neki predmet za koji vas vežu posebne uspomene, donirajte isti u Muzej Kaknja kako bi bio prikazan široj javnosti.

Detaljnije informacije u vezi doniranja predmeta za Muzej Kaknja svi zainteresirani mogu dobiti putem telefona sa brojem 032/771-920.

Napišite literarni rad “Pismo muzeju – Priče iz rata” i osvojite vrijedne nagade:

Odlučili smo da pozovemo tri starosne skupine koje bi pisale na određene teme, u zavisnosti od perioda života u kojem su bili kada ih je zadesio rat. To mogu biti borci koji pripadaju kategoriji do 1978. godišta koji mogu pisati priče sa ratnog fronta, starosna skupina od 1978. godišta do 1990. godišta može pisati o djetinjstvu u ratu i kategorija od 1990. godišta može pisati svoje viđenje rata.

Starosne dobi učesnika i teme na koje je potrebno pisati literarne radove:

… – 1978. godište – „Pismo muzeju – Priče sa ratnog fronta“
1978 – 1990. godište – „Pismo muzeju – Djetinjstvo u ratu“
1990 . godište – … – „Pismo muzeju – Moje viđenje rata“
Za najbolje napisane literarne radove obezbijedili smo tri vrijedne nagrade, a glavna nagrada je skupocjeno izdanje knjige „Bosansko kraljevstvo“ koja spada u najveći i najambiciozniji izdavački poduhvat u Bosni i Hercegovini ikada i koji na vrhunskom stručnom i estetskom nivou tematizira Bosnu u srednjem vijeku.

JU KSC KAKANJ