Naslovna / Intervju / Iz našeg mekteba sedmero je završilo medresu, a četvero trenutno pohađa

Iz našeg mekteba sedmero je završilo medresu, a četvero trenutno pohađa

dc09fd19ca6a0cc2e16b82f22f3aafd6_xl

kaže Vedad-ef. Arnaut iz Zenice, koji je  nakon Gazi Husrev-begove medrese završio Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2003. godine. Nakon uspješnog rada u džematima Dobriljeno i Novo Radakovo, 2005. godine stupa u puni radni odnos u džematu Tetovo. Nasljedio je  Ahmed-ef. Dogloda koji je 40 godina službovao u Tetovu. Džemat Tetovo spada u prvu kategoriju džemata, a ima oko 570 aktivnih članova i 700 domaćinstava. Džemat obuhvata naselja: Trokuće, Naselje, Šumadiju i djelom Pridražića. Vedad-efendija je poznat i po formiranju ženskog hora En-Nahl.

Voditelj ste hora već duži niz godina. Koliko je ovaj vid aktivnosti danas popularan i održiv?
Hor En-Nahl postoji jedanaest godina, što nam govori o jednom predanom radu i hvala Allahu, dž.š., sada ubiremo plodove istog. Svjedoci smo da danas ima dosta horova u BiH, ali to nam nije prepreka da ne radimo, jer svaki hor ima svoj način rada i prepoznatljiv je po njemu.  Mislim da se ne posvećuje velika pažnja ovim aktivnostima i teško je opstati ukoliko nema velikog zalaganja, ulaganja truda i da mora biti neko ko će nositi veliki teret. Prvo mi nešto moramo voljeti pa da uradimo, jer gdje ima volje i ljubavi tu ima i voljne radnje.  Moj cilj je bio da okupim omladinu i da pokažemo da se može kontinuirano raditi, jer kroz kontinuiran rad dolaze i rezultati, bez obzira što nisam muzički obrazovan, ali radim onako kako znam i umijem. Nekad sam vodio i muški hor Medžlisa Zenica El-Quds s kojim sam 2007. snimio cd pod nazivom “Želja za Resulom”. Šteta što nemamo predmete u medresama i fakultetima, kako bi nas osposobili za ovakvu vrstu rada. Makar da nam se približi. Neke stvari sam naučio od svoih prijatelja muzičara koje sam često dovodio da mi objasne neke stvari  u vezi s učenjem ilahija. Njegovanje ilahije je po meni put da dođemo do Allaha, dž.š.  Pazite, najsretniji sam kad neka od djevojaka dođe na probu i kaže od danas nosim hidžab, zar ima ljepše od toga?! Često je i finansijki problem izražen i znao sam svoj novac uložiti samo da neki projekat uspije. Meni je drago kao imamu da je hor krenuo iz mekteba i evo sad predstavljamo džemat u najljepšem svjetlu. Snimiti CD i tri spota nije mala stvar. Mi jesmo mali, ali sigurno pokazujemo da se možemo nositi s velikim izazovima. Hor je nastupao širom BiH i šire.
Izabrani ste jedanput i za najboljeg muallima. Iako ste mladi, šta je ono što ste dosad primjetili da je najvažnije u nastavi?
Da, 2012/13. dobio sam priznanje i to mi je satisfakcija da nastavim raditi još bolje, jer mektebska pouka trebala bi biti najvažniji segment u radu svakog imama. Koliko je imam uspješan u radu sa djecom, toliko je uspješan u radu u džematu. Najbolje mjerilo uspješnosti u radu jednog imama je njegov uspjeh u radu sa mladim generacijama, koje bi trebale preuzeti emanet Islama na ovom prostoru. Najvažnije je da  volimo svoj posao, da imamo iskren nijjet i da ćemo svoj emanet u potpunosti ispuniti. U mektebu  moramo mjenjati metode i da nam mekteb bude uvijek zanimljiv. Blag pristup sa djecom i puno strpljenja s njima. Najbolji dokaz mektebske nastave u našem džematu jeste da je sedam učenika završilo medresu, te četiri trenutno pohađaju i to su najbolji ambasadori našeg džemata. Na godišnjim zajedničkim ispitima (hatmama) na nivou zeničkog Medžlisa, mekteb Tetovo je postizao i postiže zavidne rezultate na vrhu ocjenjivačke ljestvice i našao se među najboljim mektebima.
Kakvo je stanje u džematu po pitanju nataliteta?
Kada sam počeo raditi u Tetovu, bilo oko 600 učenika u školi, sada ih ima preko 300. Osjeti se pad, ali treba imati na umu da naš džemat ima najviše penzionera pa se osjeti da je stopa nataliteta daleko manja od stope mortaliteta. Sve je više nezaposlenih, omladina slabo radi i što radi nacrno je. To je razlog zbog kojeg se mladi ne žene niti udaju, a mladi bračni parovi ne rađaju djec.

(preporod)