Naslovna / NA KAFI SA / Upoznajte Majru, djevojku koja se krije iza popularnog imena Colorful Mind

Upoznajte Majru, djevojku koja se krije iza popularnog imena Colorful Mind

media-share-0-02-01-0b11185806e2f3ada2ea0a2c09d94c47ec8d04293777b6a05cbd06ff7313bf8d-picture

U današnjem vremenu, na tržištu je sve više prisutan trend ručno pravljenog nakita. Izbor je mnogobrojan, a sam opstanak je dosta teži. Podržimo mlade ljude koji svoje vrijeme ulažu u korisne stvari. Podržimo domaću, kakanjsku proizvodnju.

U nastavku pročitajte intervju sa mladom, talentovanom djevojkom Majrom Delibašić iz Kaknja, koja stoji iza, prema dosadašnjim rezultatima, poznatog imena Colorful Mind.

Majra Delibašić je dvadesetjednogodišnja studentica hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Pored studiranja, Majra se bavi i izradom unikatnog nakita, koji joj omogućava zaradu dodatnog džeparca. Također, želi nastaviti sa školovanjem, jer smatra da čovjeku znanja nikada nije dosta i da uvijek možemo i trebamo ulagati u sebe jer će se trud, svakako, isplatiti.

  1. Kako se javila ljubav prema izradi ručno pravljenog nakita i koliko dugo se baviš izradom istog?

Izradom nakita bavim se već  14 mjeseci. U početku je sve krenulo kao hobi, a zatim je preraslo u mali posao. Kako imam običaj da kažem – spojilo se ugodno sa korisnim. Radim ono što volim i što me ispunjava. Gledajući na internetu djevojke koje se bave prodajom nakita, kod kojih sam i naručivala nakit, pomislila sam zašto ne bih i ja pokušala sebi nešto da napravim? I tako je počelo. Nabavila sam prvi materijal i napravila prve narukvice koje su trebale da budu za mene i sestru. Napravila sam stranicu na Facebooku i objavila svoje prve radove.

  1. Otkud ideja za naziv Colorful Mind i odakle crpiš ideje za izradu handmade nakita?

Dugo sam razmišljala kako da nazovem stranicu, i htjela sam da to bude nešto posebno, neuobičajno, tako da je Colorful Mind (u prijevodu šarene misli, šareni um) bio idealan naziv za moje maleno carstvo šarenih ideja.  Rijetko koji kreativac će priznati da, osim što uživa u svom kreativnom radu i što ga to čini sretnim i ispunjava, još jedna od lijepih strana ovog posla jeste ta što se može nešto i zaraditi. Niko ne bi ulagao svoj trud, vrijeme i novac, a da mu se to neće na neki način isplatiti. Tako da, osim što je ručna izrada bilo čega jedna super dobra antistresna terapija, koja je danas i starijim, a i mlađim osobama prijeko potrebna, odličan je i izvor prihoda. Kada je jaka motivacija, ideje same dolaze.

  1. Obzirom da je svaki početak težak, kada si počela sa izradom handmade nakita, da li si imala problema sa nabavkom (repro)materijala i da li su cijene za (repro)materijal prihvatljive?

Nisam problema sa nabavkom repromaterijala, jer  sve što nisam mogla pronaći u Repro radnjama, mogla sam naručiti preko interneta. Cijene su prihvatljive, tako da i ja mogu prodavati svoj nakit po prihvatljivim cijenama.

  1. Da li si razmišljala o proširenju “kućnog” biznisa u neki veći, npr. otvaranje vlastite radionice i prodajnog mjesta?

Ponekad nemam vremena da se izradi nakita posvetim malo ozbiljnije, jer još uvijek studiram i prioritet mi je da završim fakultet. Za sada se radi o hobiju, ali ne bih imala ništa protiv da to bude i ozbiljan izvor prihoda.

  1. Koliko, zapravo, traje izrada jednog komada nakita?

Iako bi se nekima, na prvi pogled, ovaj posao činio veoma jednostavnim, pravljenje nakita zahtijeva veliku pažnju i vrijeme kako bi nastao jedinstven nakit koji će krasiti dame. U biti, što se više vremena može odvojiti, više se noviteta može osmisliti, izraditi, pa time i prodati.

  1. Da li si učestvovala na nekim sajmovima i/ili takmičenjima i kakav je bio ishod istog?

Učestvovala sam na nekoliko sajmova gdje sam upoznala mnogo dragih djevojaka i žena koje se bave ručnim radom. Mogu samo reći da je to jedno predivno iskustvo.

  1. Na koji način reklamiraš i prodaješ svoj nakit, i ko su, ustvari, kupci Colorful Mind nakita?

Na Facebook-u imam profil pod nazivom Colorful Mind (Majra Delibašić), gdje svi zainteresovani i zaljubljenici u nakit mogu pogledati moje radove i kontaktirati me. Najbolja reklama su mi zadovoljni kupci koji me rado preporučuju svojim prijateljima i porodici. Znate kako kažu – dobar glas daleko se čuje. U početku su mi prvi kupci bile moje rodice i prijateljice, a zatim se taj krug malo po malo širio i sada već imam svoje stalne kupce.

  1. I za kraj, da li si ikada pomislila da odustaneš od izrade handmade nakita i šta je, ustvari, ono što te motiviše da Colorful Mind nakit od prvobitno obične ideje preraste u nešto veliko?

Trenutno ne razmišljam o odustajanju i mogu reći da za pet godina vidim sebe, naravno, u svojoj struci, a nakit će uvijek biti neizostavni dio mene. Vidjet ćemo da li ću se i dalje aktivno baviti izrađivanjem nakita u zavisnosti od ostalih životnih obaveza. Smatram da svaka osoba uvijek treba da ulaže u sebe, prvenstveno školovanjem, ali pored toga važno je naći i neku dodatnu aktivnost koja vam savršeno odgovara u vidu nekog sporta ili hobija. Meni je nakit omogućio da postanem finansijski samostalna za vrijeme studija što bih svima preporučila.

Nakit Colorful Mind možete pogledati na Majrinom Facebook profilu, a u nastavku pogledajte fotografije samo nekog od mnogobrojno izrađenog nakita.

[foogallery id=”6646”]

Medina K./kakanjinfo.com