Naslovna / Politika / AK Partija: Vanredni kongres 21. maja, Erdogan se vraća na čelo stranke

AK Partija: Vanredni kongres 21. maja, Erdogan se vraća na čelo stranke

Izvršno vijeća AK Partije danas je održalo sastanak u sjedištu stranke i donijelo odluku o obnovi članstva u stranci Recepu Tayyipu Erdoganu i organiziranju vanrednog stranačkog kongesa

Rukovodstvo turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) jednoglasno je usvojilo odluku o obnavljanju članstva u stranci turskog predsjednika i osnivača te stranke Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršno vijeća AK Partije (MKYK) danas je održalo sastanak u sjedištu stranke u Ankari, kojim je predsjedavao predsjednik stranke i turski premijer Binali Yildirim.

Glasnogovornik AK Partije Yasin Aktay nakon sastanka je saopćio kako su članovi vijeća jednoglasno izglasali odluku da se sutra upriliči novi sastanak u sjedištu stranke na kojem će biti obnovljeno članstvo u stranci turskog predsjednika Erdogana.

“Na današnjem sastanku je donesena i odluka o organiziranju trećeg vanrednog kongresa AK Partije za 21. maj“, kazao je Aktay.

Ističući kako je kongres AK Partije odveć u pripremi, Aktay je kazao da će na kongresu biti održani i izbori za rukovodeće organe stranke, a planiran je i izbor turskog predsjednika Erdogana na poziciju predsjednika te stranke.

Erdogan je AK Partiju napustio u augustu 2014. godine po izboru na funkciju predsjednika države, a nedavno održani referendum na kojem su turski birači podržali provedbu ustavne reforme omogućava Erdoganu vraćanje u stranku.

Ustavna reforma u Turskoj predviđa prelazak sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanje u zemlji i omogućava predsjedniku države da bude i aktivni član političke partije, što do sada nije bio slučaj.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

POLITIKA: Pogledajte koje su tačke razmatrane na 17. sjednici Kolegija Općinskog vijeća Kakanj . . . .

Kolegij Općinskog vijeća je 20/02/2018.godine održao 17.  sjednicu na kojoj je razmatrao: a)Informaciju Službe za …