Naslovna / Politika / IDDEEA: Nema ukidanja biometrijskih pasoša

IDDEEA: Nema ukidanja biometrijskih pasoša

 

Ukidanja biometrijskih pasoša Bosne i Hercegovine i vraćanja na stare obrasce pasoških knjižica, te ponovnog uvođenja viznog režima za bh. građane neće biti navodi su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

IDDEEA naglašava i da su informacije o promjeni elemenata zaštite i stepena sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsificiranja neutemeljene, neprovjerene i netačne.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog  i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša.

“Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije (SAC pasoši) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Evropske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303. Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta”, navodi su IDDEEA-e.

Izmjenama navedenog Pravillnika, naglašavaju, ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica.

“Dosadašnji pravilnici su prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke pasoških knjižica koji je u toku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH. Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca ličnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama BiH”, navode iz IDDEEA-e.

(Vijesti.ba)

All-Battery.com

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović položili zakletvu

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu inaugurisani su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency …