Naslovna / PRESS OPĆINE / Vremeplov: 1. novembra 1946. godine počela sa radom Državna niža realna gimnazija u Kaknju

Vremeplov: 1. novembra 1946. godine počela sa radom Državna niža realna gimnazija u Kaknju

gmh-640x330

Prvog novembra 1946. godine počela je sa radom Državna niža realna gimnazija u Kaknju. Uvođenjem tzv. srednjeg usmjernog obrazovanja Gimnazija je poslije ukinuta, a 23. maja 1991. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Kakanj, Gimnazija je vraćena Kaknju. Na toj sjednici Skupština opštine Kakanj usvojila je Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Gimnazije u Kaknju i Odluku o osnivanju Gimnazije. Odluka je usvojena na osnovu novog Zakona o srednjoj školi kojeg je Skupština SR BiH usvojila polovinom novembra 1990. godine. Ovim zakonom definirano je uspostavljanje gimnazija, tehničkih, stručnih i drugih škola.

Do osnivanja Gimnazije u Kaknju je postojao Srednjoškolski centar sa dvije srednje škole.

Škola “21. decembar” obrazovala je 3 struke: rudarsko-geološku, građevinsko – geodetsku i ekonomsko – komercijalnu, sa trećim i četvrtim stepenom složenosti i 7 različitih obrazovnih profila.

U Srednjoj školi “21. maj” učenici su se osposobljavali u dvije struke: mašinskoj i elektrotehničkoj, sa 6 obrazovnih profila.  Ovako sužen izbor struka i zanimanja nije bio zadovoljavajući pa su neki učenici svoje školovanje nastavljali u drugim mjestima, najčešće u Zenici i Sarajevu, a jedan broj učenika poslije završene osnovne škole nije upisivao srednju školu.

Foto: Zgrada Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj (Facebook)

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Hvala Direkciji za ceste ZDK što je još početkom 2018. godine uvažila prijedlog Općine Kakanj: Uskoro sanacija dijela regionalne saobraćajnice od naplatnih kućica na autocesti A 1 do kružnog toka u blizini autobuske stanice

Uz brojne projekte izgradnje i sanacije infrastrukture, u Kaknju će uskoro, nakon što budu okončane …