Naslovna / Scitech / ”Dot” – Prvi pametni sat za slijepe osobe

”Dot” – Prvi pametni sat za slijepe osobe

Južnokorejska programerska kompanija Dot napravila je zanimljiv i veoma koristan uređaj, prvi pametni sat za slijepe pod nazivom “Dot” na Brajevom pismu!

I njegove karakteristike su kako dolikuju jednom uređaju iz 21 veka!….

U svijetu postoji oko 285 miliona slijepih i slabovidnih osoba, uređaj poput ovoga bi mnogima od njih mogao olakšati život.

Sat se, kao i svaki drugi pametni sat, na pametni telefon spaja putem Bluetootha i može primiti bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu prikazivanja teksta.

Takođe korisnici ovog pametnog sata mogu dobiti SMS tekst iz bilo koje aplikacije ili serivsa na svom smartfonu i prevesti ga automatski na Brajevo pismo odnosno pametni uređaj “Dot”.

Korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat takođe podržava i Open API, što znači da bilo ko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.

dot pametni sat za  slepeVećina digitalnih uređaja za slijepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru.

Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih posjeduje samo 5 odsto slabovidnih osoba na svetu

Autori pametnog uređaja “Dot” na projektu su radili pune tri godine.

Prvi komercijalno dostupni primerci u prodavnici bi se trebali pojaviti u martu mjesecu ove godine i njih će u startu dobiti 100.000 ljudi po cijeni od oko 300 dolara bez PDV-a.

Kompanija će do kraja godine da  proizvede još 40.000 pametnih satova za slijepe osobe.