Naslovna / Scitech / Naučnici obrnuli proces starenja na miševima na redu su ljudi!

Naučnici obrnuli proces starenja na miševima na redu su ljudi!

Naučnici sa Harvarda su pronašli način da zaštite  DNK miševa, od oštećenja koja dolaze starenjem, odnosno uspjeli su da preokrenu proces starenja kod miševa.

Nakon uspješnog testiranja na životinjama, planira se i testiranje na ljudima.

Doktor Dejvid Sinkler, profesor na Harvardu, i njegove kolege otkrili su rezultate svog istraživanja u najnovijem izdanju časopisa “Science”.

Naučnici su se usredsredili na neobično jedinjenje koje ima svojstva protiv starenja koje nazivaju NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid).

Još od 2013. tim je svestan da je NAD+ zastupljeniji kod mlađih miševa. Ispostavilo se da povećanje nivoa ovog jedinjenja kod starijih miševa u biološkom smislu donosi izgled mnogo mlađe životinje.

Proces je zapravo začuđujuće jednostavan. Sinkler i njegov tim samo su nakapali NAD+ u vodu koju su dali starijim miševima i već nakon nekoliko sati njihova tela bi pokazivala veće nivoe jedinjenja. Već tokom prve nedelje primetili bi očigledne promene u starenju mišića i obnavljanje DNK kod miševa.

“Ne možemo da pronađemo razliku u tkivu miša starog dvije godine naspram miševa starih tri-četiri mjeseca” kazao je Sinkler.

Razlog zbog kojeg NAD+ ima ovakav uticaj je to što je povezan s tjelesnom funkcijom obnavljanja DNK.

Naime, svaki put kada se ćelije dijele, DNK se kopira – to nije uvijek savršen proces i događaju se greške koje na kraju dovode do trajnog oštećenja same DNK. Većina tih grešaka pri kopiranju može da se popravi dok god su u tijelu prisutne dovoljne količine obnavljajućeg jedinjenja – PARP1.

Pokazalo se da su PARP1 i NAD+ vrlo povezani – dok su nivoi NAD-a visoki, PARP1 se lako aktivira i može bolje da obavlja svoju funkciju. Kada nivo NAD-a opadne, kao što se dešava kod starijih osoba, počinje gomilanje štete u procesima kopiranja DNK.

Namjera naučnika bila je da izoluju NAD+ kako bi ciljao ćelije tumora. Vrsta lijekova za rak zvana “PARP inhibitori”, koja se inače prepisuje oboljelima od raka dojke, utiče na mogućnost PARP-a da popravlja DNK u tumoru i tako ga dovodi do propadanja.

Problem je što pojedini pacijenti ne reaguju dobro na lekove, ali bi manipulacijom nivoa NAD-a ta reakcija mogla znatno da se poboljša.

Poslednji test, naravno, tiče se istraživanja da li će ovakvo obrtanje procesa starenja tkiva moći uspješno da se primijeni i na ljude.

Sinkler je osnovao posebnu kompaniju u Bostonu i planira da testira svoju novu kapsulu na 25 dobrovoljaca, kako bi mogao da se uvjeri da li je bezbedna.

Ako se ta istraživanja pokažu uspješnim, nada se da će NAD+ imati široku upotrebu, kako u medicini, počevši od zaštite ćelija oboljelih od raka od negativnih uticaja radijacije tokom liječenja, pa sve do svakodnevne zaštite osoba koje se svakodnevno susreću s radijacijom na poslu. Takođe i u svemiru, jer će pomoći astronautima da smanje uticaj kosmičke radijacije, piše magazin “Time”.