Amar Osim: S Borcem je uvijek napeto, popravili smo se u odnosu na prošlu sezonu

Sutra starta nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Nogometaši Željezničara na svojoj Grbavici će dočekati banjalučki Borac, povratnika u Premijer ligu.

Plavi žele na najbolji mogući način startati novu sezonu, no svjesni su da to neće biti nimalo lako, čak naprotiv.

Ipak, Amar Osim je optimista i vjeruje u svoje izabranike. U Plavom salonu se danas najavio meč.

“Prva utakmica ne mora biti mjerilo. Mislim da smo jači nego prošle sezone, bar smo duže na okupu. Očekujem da se igrači koji su bili tu drugačije ponašaju, mada to naravno ne mora ništa značiti. Prva utakmica je uvijek neugodna, pogotovo sa protivnikom koji nije igrao u tvojoj ligi. Njima je bilo lakše pratiti nas, nego nama njih”, kazao je Osim na početku press konferencije pa nastavio:

“Sam kvalitet lige je drugačiji kada igra ili ne igra Borac. Doveli su par igrača koji imaju zavidne CV-je, kako će se to uklopiti, ne znaju ni oni. Sigurno da imaju ambicije da se pokažu u najboljem svjetlu. Sigurno će biti neugodan protivnik, a naše utakmice sa njima su često napete. Ne znam da je iko ikoga dobio glat zadnjih deset godina”.

O mladim igračima Osim kaže.

“Ako mislite na skroz mlade koje smo doveli, ne vjerujem da ćemo ih gurnuti sutra. Bit će blizu ekipe. Sutra neće početi”.

Navijači Željezničara mnogo očekuju od nove sezone.

“Ne bih bio tu da ne mislim da se možemo boriti za nešto. Ko god da dođe tu mora biti svjestan da će se boriti za nešto. Popravili smo u odnosu na prošlu sezonu, doveli smo par igača koji nam mogu donijeti drugu dimenziju… To može puno drugačije da izgleda. Prošle sezone nam je sve išlo u kontru. Vjerujemo da se možemo nositi sa svima”.

Govorio je Osim i o Erminu Zecu, te Mehmedu Alispahiću.

“Prošli su pripreme kako treba. Alispahić je u prvom planu za prvu ekipu, a Zec se povrijedio i nije trenirao do jučer. Od njega isto očekujem da pokaže ono što ima, zbog čega je imao karijeru kakvu je imao. On još mnogo toga može dati”.

O eventualnim novim imenima, te samoj kvalitete lige kaže Osim je rekao:

“Drugačije je igrati u Zenici i npr. u Gabeli, uz dužno poštovanje”.

Prokomentarisao je i nastupe bh. klubova u Evropi.

“Znamo da smo u odnosu na rezultat iz prošle sezone tu negdje sa tim klubovima. Nismo mogli igrati Evropu zbog nekih stvari, to znamo. Sarajevo i Zrinjski su imali dobre nastupe. Za Sarajevo se znalo da će ispasti, ali odigrali su kvalitetno. Zrinjski je igrao protiv protivnika koji je slabiji, no pokazao je snagu. Treba vidjeti kako će se Sarajevo ponašati sa normalnim ekipama. Radnik je umalo napravio iznenađenje, jer nisam očekivao da se mogu ravnopravno nositi sa njima. Haman su prošli, što ti opet ne znači, jer si nisi prošao. Široki Brijeg je imao nesreću. Ispali su na najgori mogući način, potrošili su pare… Da li će im to biti hendikep u prvenstvu, ne znam. Pokazali su u dvije utakmice da su spremni za prvenstvo”, poručio je strateg Željezničara.