BHT Premijer Liga: Mladost protiv Slobode po top 6 ili ispod “crte”

FK Mladost iz Doboja kod Kaknja odlično je započela sezonu u BHT Premijer Ligi pod trenerskom palicom Ibrahima Rahimića i uz ekipu Krupe predstavljali su ugodno iznenađenje prvog dijela sezone.

Izabranici Ibrahima Rahimića su svoj prvi poraz u sezoni doživili tek u 10. kolu i to u gostima kod aktuelnog šampiona HŠK Zrinjski Mostar. Mladost je igrala sjajan nogomet i činilo se kako bi mogla da se dokopa top 6 i borbe za europska takmičenja naredne sezone, pa čak i za titulu prvaka.

Nagli pad forme dešava se nakon što Rahimić odlučuje da napusti ekipu Mladosti i preuzme kormilo ekipe Veleža u nadi da će pomoći svom matičnom klubu da izbori opstanak u nižem rangu BH fudbala.

Kormilo kluba preuzima Husref Musemić koji je podnio ostavku u FK Sloboda Tuzla upravo nakon utakmice sa ekipom iz Doboja kod Kaknja koja je završila rezultatom 1:1 na stadionu Tušanj u Tuzli. Mladost je do kraja polusezone ubilježila 2 pobjede, 5 poraza i 1 neriješen ishod i ispala iz najboljih 6 ekipa na tabeli.

Mladost se trenutno nalazi na osmom mjestu na tabeli sa omjerom od 5 pobjeda, 6 poraza i 7 neriješenih rezultata. Trenutna gol razlika im je 22:21 i osvojili su 22 boda, sedam manje od šestoplasirane Slobode koja im dolazi na gostovanje na startu proljetnog dijela prvenstva.

Aldin Šišić prvi je napustio ekipu Mladosti i on se nakon dugo vremena vratio u Čelik koji se nalazi u teškoj situaciji na tabeli BHT Premijer Lige. Klub je napustio i golman Adnan Hadžić koji se vratio u FK Sloboda Tuzla nakon što je reprezentativni golman Kenan Pirić raskinuo ugovor sa Tuzlacima i potpisao za aktuelnog prvaka Zrinjski iz Mostara.

Trener Musemić izvršio je 15. januara prozivku igrača i na njoj su se pojavile i novajlije u redovima Mladosti, a to su Admir Kubat koji je u klub došao iz ekipe Rudar Kakanj, zatim Anes Vazda, Amar Konjhodžić i Stefan Bibovski.

Pored novih igrača, na prozivci su se pojavili: Lalić, Abdulahović, Galić, Sušić, Laštro, Brkić, Ramović, Isaković, Šišić, Kuzmanović, Maksimović, Musić, Rizvanović, Karahmet, Husić, Hrelja, Rondić i Mušija. Bibovski i Konjhodžić se nisu uspjeli nametnuti treneru Musemiću, dok se Anes Vazda priključio ekipi na pripremama u Makarskoj.

Novi igrač u ekipi Mladosti je i Adnan Šećerović koji u klub dolazi iz Željezničara. Klub je na pozajmicu u ekipu Radničkog iz Lukavca poslao Lazara Kalajanovića. Klub je potpisao usluge i Milivoja Lazića koji je napustio redove Željezničara. Kako je odlaskom Hadžića ostala praznina na golu Mladosti, čelnici kluba doveli su golmana Emila Velića. Klub je pojačao i napadač Almir Aganspahić.

cq8i54ff66qienebmkgwd6y3kenz4k
Aganspahić iz vremena kada je nastupao za FK Sarajevo

U prvom susretu na pripremama u Makarskoj, Mladost je savladala ekipu NK Kamen Ivanbegovina sa rezultatom 1:0. Na drugom pripremnom susretu, Mladost je bez problema savladala ekipu Imotskog sa 3:0.

Mladost je otputovala na pripreme u Antaliju i u prvom kontrolnom meču su savladali kazahstansi Karpat Almaty sa 2:1. U drugom pripremnom susretu u Turskoj, Mladost je savladala Napredak iz Kruševca sa 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Maksimović.

U trećem meču u Turskoj, Mladost je napravila podvig i igrala neriješeno sa Dniprom, finalistom Europa Lige iz 2015. godine, a rezultat je na kraju glasio 2:2. Strijelci za Mladost bili su Ramović i Brkić. U posljednjoj provjeri na pripremama u Turskoj, Mladost je poražena od danskog Helsingora sa 1:0. Zbog loših vremenskih uslova, meč sa visočkom Bosnom je odgođen. Nakon povratka iz Turske, klub je potpisao usluge Ivice Jurkovića koji je prethodno nosio dres Istre.

Mladost drugi dio sezone otvara kod kuće kada im gostuje tuzlanska Sloboda. Tuzlaci su uz Sarajevo u najboljoj formi u posljednjih 5 susreta i uspjeli su sačuvati kostur ekipe i sigurno je da Mladost neće imati lagan posao ukoliko žele da ostvare pobjedu. Utakmica je na rasporedu u subotu u 14:30. Prvi meč između ove dvije momčadi završio je rezultatom 1:1.

Nakon utakmice sa Slobodom, Mladost očekuje još jedna teška utakmica kada gostuju ambicioznom Željezničaru na Grbavici. Težak raspored za Mladost se nastavlja u 21. kolu kada dočekuju aktuelnog prvaka Zrinjski. U posljednjem kolu “regularnog” dijela sezone, Mladost gostuje Čeliku na Bilinom Polju.

Pozivamo sve ljubitelje nogometa da u subotu u 14:30 posjete stadion Mladosti i pruže podršku svojoj ekipi. Pomozite razvoju BH fudbala. Ekipa Framinga želi svu sreću ekipi Mladost Doboj Kakanj u nastavku sezone.