Naslovna / Sport / Šta Messi može da uradi do kraja karijere?

Šta Messi može da uradi do kraja karijere?

Danas je 32. rođendan čarobnjaku iz Barcelone

Lionel Messi danas je proslavio 32. rođendan, a sudeći prema protekloj sezoni u kojoj je ponovno pokazao da je daleko najbitniji fudbaler Barcelone i jedan od najboljih na svijetu, čini se da je pred njim još puno godina vrhunskog fudbala.

Bez obzira na to, jasno je da je svakom godinom penzija sve bliže. Messi je do sada osvojio toliko nagrada i trofeja da ih je teško i izbrojiti, a sada je došao u godine kad se može zapitati što još može učiniti prije kraja karijere.

Svakako može još jednom pokušati osvojiti Ligu prvaka, bio bi to za njega peti trofej tog takmičenaj u karijeri. Barcelona nije osvojila titulu od 2015. godine, a u zadnjih nekoliko sezona nije čak ni došla blizu trofeju. Ipak, dok god je Messi u ekipi, Barcelonu se svake sezone mora gledati kao jednog od glavnih favorita za naslov.

Osim naslova u Ligi prvaka, Messi još uvijek ima realnu šansu postati najboljim strijelcem u historiji tog takmičenja. Cristiano Ronaldo je trenutno vodeći na listi sa 126 zabijenih golova, ali Messi ne zaostaje puno, smjestio se na drugo mjesto sa 112 golova.

Kad se uzme u obzir da je Messi dvije godine mlađi od Ronalda, nije isključeno da će, kad obojica završe karijere, Argentinac biti na vrhu te liste.

Iznad Messijeve karijere stoji sjena činjenice da još uvijek nije osvojio velik trofej s Argentinom, a to je svakako nešto što želi ispraviti prije nego što završi karijeru.

Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama, ali to nije uspjeh koji se računa kao Svjetsko prvenstvo ili Copa America. Prva prilika za osvajanje trofeja s Argentinom upravo mu traje, ušao je u četvrtinu finale Copa Americe, čija je tri posljednja finala izgubio.

Osim spomenutih dostignuća, želja mu je, naravno, još jedna Zlatna lopta koja bi mu, prema mišljenju mnogih, donijela dodatnu prednost u debati za najboljeg nogometaša moderne ere, gdje su on i Cristiano Ronaldo u mrtvoj trci.

Nju bi mogao osvojiti ove godine, trenutno su dva glavna imena koja konkuriraju za tu prestižnu nagradu upravo Messi i Liverpoolov Virgil Van Dijk. Ako Argentinac podigne trofej na Copa Americi, dileme ne bi trebalo biti.

sport1