Uefa ima svoju računicu: Čak osam klubova će dobiti više novca od Liverpoola u Ligi prvaka, iako su oni šampioni. Evo i zašto

UEFA je prošle sezone uvela novi sistem raspodjele novca u Ligi prvaka.

Svakom sudioniku grupe LP-a automatski pripada 15,25 miliona eura. Dodatnih 7,75 miliona eura se dobija na ime bonusa na osnovu desetogodišnjeg klupskog koeficijenta. Osim toga, svaki sudionik Lige prvaka dobit će dio tzv. marketinškog bazena. Ovisno o tome s kojim klubovima će igrati u grupi, pripast će mu jedan do dva miliona eura.

Svaka pobjeda u grupi nagrađuje se čak s 2,7 miliona eura, a svaki remi s 900.000 eura. Eventualni plasman u osminu finala, odnosno osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi, donosi dodatnih 9,5 miliona eura, a ta bi se nagrada povećavala prolaskom u svaku sljedeću fazu, sve do 19 miliona, koliko će dobiti evropski prvak.

Sva 32 sudionika grupne faze dobivaju jednak iznos za sudjelovanje i za svaki osvojeni bod, a varijabla koja donosi najveće razlike je desetogodišnji klupski koeficijent.

Za raspodjelu nije bitno koliki je točno koeficijent, nego kakva je tabela, odnosno kako su 32 sudionika poredana prema tim koeficijentima. Klub s najslabijim koeficijentom dobiva malo više od 1,1 miliona, a to je iznos za koji se penje prihod svakom sljedećem klubu na tabeli.

Ukratko, to znači da će najbogatiji dobiti najviše. Rang-ljestvicu klubova prema desetogodišnjem koeficijentu predvodi Real Madrid, što je i očekivano s obzirom na to da je u tom razdoblju čak četiri puta osvojio Ligu prvaka. Kraljevski klub tako će iz tog fonda dobiti čak 35,45 miliona eura.

Barcelona je druga na tom popisu i dobit će 1,1 milion manje, odnosno 34,35 miliona, a slijede Bayern, Atletico, Chelsea, Juventus te Benfica. Top 10 zaključuju dva najbogatija svjetska kluba PSG i Manchester City, između kojih se smjestio evropski prvak Liverpool.

 

sport.ba