Naslovna / Svijet / Pogledajte video: Italiju pogodio zemljotres jačine 7,1 po Richteru!

Pogledajte video: Italiju pogodio zemljotres jačine 7,1 po Richteru!

Prema riječima čelnika italijanske civilne zaštite Fabrizija Curcija, na području mjesta Rieti povrijeđeno je desetak osoba među kojima je jedna od njih zadobila teške povrede, posljednje su informacije nakon snažnog zemljotresa koji je jutros pogodio Italiju.

Italijanske spasilačke službe u svojoj akciji spašavanja pozivaju građane da koriste SMS i društvene mreže kao što je WhatsApp kako bi locirali porodicu i prijatelje i provjerili njihovo stanje kako bi spriječili blokiranje zemaljskih i mobilnih telefonskih linija.

Lokalni mediji prenose da smrtni slučajevi za sada nisu potvrđeni. Najveći udar doživjeli su stanovnici mjesta Norcia u kojem živi oko 5.000 građana. Prema ranijim informacijama, mnoge porodice su odlučile da se isele iz sela u centralnoj Italiji nakon smrtonosnog zemljotresa koji se desio ljetos.

161030018-5_xxl

Riječ je o području bogate historije gdje su stare građevine nažalost pretrpjele ogromno razaranje. Potvrđeno je rušenje Bazilike San Benedetto koja je izgrađena u 14. stoljeću

Iako su instrumenti Geološke agencije SAD-a registrovali zemljotres jačine 7,1 stepeni po Richteru, evropski instrumenti, uključujući i one u BiH, detektovali su podrhtavanje jačine 6,5 i 6,6 stepeni po Richteru.

Nakon prvobitnog zemljotresa koji se desio u 7:40 sati, uslijedilo je više od 35 naknadnih podrhtavanja jačine od 3 do 5 stepeni Richtera.

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Cijene nafte u cijelom svijetu pale šestu sedmicu zaredom, u BIH i dalje previsoke cijene?

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, šestoga zaredom, skliznuvši na najniže …