Naslovna / Svijet / U susret Bajramu: Policajci u Turskoj vozačima umjesto kazni dijelili čaj

U susret Bajramu: Policajci u Turskoj vozačima umjesto kazni dijelili čaj

olicajci su u turskom gradu Giresunu, na sjeveroistoku zemlje, u povodu nastupajućeg Kurban-bajrama umjesto kazni vozačima dijelili čaj i kafu.

Policija je vozačima koji su putovali u druge gradove, povodom muslimanskog vjerskog praznika, dijelila čaj i kafu kako bi se malo odmorili i potom nastavili put.

Ova nesvakidašnja gesta se provodi u okviru projekta pod nazivom “Napravite pauzu tokom vožnje i nasmiješite se životu”, koji je pokrenula policija.

Zamjenik načelnika policije Cemal Gemicioglu novinarima je kazao da su odlučili da vozače zaustave i počaste ih čajem kako bi na taj način smanjili gužve i moguće nesreće na putevima.

Istakao je da su nesanica i prebrza vožnja najveći uzročnici saobraćajnih nesreća uoči i tokom vjerskih praznika.

“Zato svaki Bajram provodimo ovu akciju. Mislim da time pomažemo da se vozači malo odmore i tako doprinosimo manjem broju nesreća na putevima”, rekao je Gemicioglu.

Vozač Isa Hursit Agaoglu, koji je putovao iz Istanbula u Rize, kazao je da je pozitivno iznenađen ovom policijskom gestom.

“Ovo je baš lijepo. Umjesto kazne čaj. Još smo se i odmorili”, rekao je ovaj vozač.

Prvi dan Kurban-bajrama proslavit će se u petak 1. septembra. Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana, navodi Anadolija.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Francusko-belgijska inicijativa o Jerusalemu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i belgijski premijer Charles Michel rade na izradi zajedničke inicijative o …