Naslovna / Zanimljivosti / U Japanu proizveden sladoled koji se ne topi

U Japanu proizveden sladoled koji se ne topi

Japanski naučnici iz Istraživačkog centra za bioterapeutski razvoj pronašli su način da proizvedu sladoled koji se ne topi!

Japanski naučnici su do otkrića došli sasvim slučajno, kada je istraživački centar u Kanazavi zamolio jednog poslastičara da napravi desert koristeći polifenol, tečnost koja se dobija iz jagoda.

Kada se poslastičar požalio na to da se slatka pavlaka momentalno stvrdnjava kad joj se doda polifenol, naučnici su shvatili da su naišli na zlatni rudnik.

“Polifenol prilično otežava odvajanje vode i masti” – rekao je profesor Tomihisa Ota sa Univerziteta u Kanazavi.

Istraživači su otkrili da jedna od omiljenih poslastica širom svijeta “zadržava svoj prvobitni oblik” čak i nakon 5 minuta provedenih na 28 stepeni Celzijusovih (direktno izložena sunčevoj svjetlosti)  i da i dalje ima fantastičan ukus.

Štaviše, nova vrsta sladoleda se ne topi čak ni kada u njega uperite vreo vazduh iz fena za kosu, ili ga ostavite tri sata na sobnoj temperaturi.

Istraživači su odmah započeli proizvodnju i prodaju poslastice širom Japana, koja je oduševila stanovništvo.

Sladoled se prodaje po cijeni od 4.5 eura i naziva se Banana.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

KAKO JE KAKANJ DOBIO SVOJ PRVI AVION!

Rudolf Rudi Čajavec je partizanski avijatičar koji se, uz Franju Kluza, smatra jednim od pionira …