Naslovna / Zanimljivosti / Ukrajina: Rođena beba koja ima tri roditelja

Ukrajina: Rođena beba koja ima tri roditelja

beba

List The Times prenosi da su ljekari u Kijevu prvi u svijetu uspješno proveli metodu projezgrenog transfera, in vitro oplodnje koja uključuje učešće DNK materijala tri osobe.

Zdrava beba je rođena 5. januara.

Naime, ljekari su oplodili majčino jajašce očevom spermom, a onda su kombinovani geni potom prebačeni u jajašce druge žene. Beba je, dakle, dijete svoja dva roditelja, dijeli njihove DNK, ali također dijeli manju količinu DNK treće osobe.

Ipak, beba nastala od DNK tri roditelja prvi put je rođena prošle godine u Meksiku, ali je metoda korištena u Ukrajini podrazumijevala rješenje drugačijeg problema.

Ljekari u Meksiku su metodu in vitro oplodnje uz pomoć treće osobe razvili kako bi spriječili prenošenje štetnog genetskog materijala majke na bebu. Kombinujući njene gene sa genima druge žene izbjegli su rađanje bebe s opasnom nasljednom bolesti.

S druge strane, tim stručnjaka na klinici Nadiya u Kijevu uspio je istom metodom stvoriti bebu koristeći materijal neplodnih, a ne bolesnih roditelja.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o A.K. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

KAKO JE KAKANJ DOBIO SVOJ PRVI AVION!

Rudolf Rudi Čajavec je partizanski avijatičar koji se, uz Franju Kluza, smatra jednim od pionira …