Naslovna / ZDK / Kakanjac Mirza Imamović među pet studenata Pravnog fakulteta iz Zenice koji predstavljaju BiH na takmičenju u Hagu

Kakanjac Mirza Imamović među pet studenata Pravnog fakulteta iz Zenice koji predstavljaju BiH na takmičenju u Hagu

Studenti Pravnog fakulteta iz Zenice predstavljaju BiH na takmičenju u Hagu –  Studenti Pravnog fakulteta iz Zenice su stigli u nedjelju uvečer u Hag (Holandija). Dio ovog tima jedini su predstavnici BiH, redovni učesnici prestižnog internacionalnog pravnog takmičenja u “glavnom gradu prava” u cijelom svijetu.

Takmičarski tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici kojeg čine mentori: doc. dr. sc. Nezir Pivić i dr. sc. Enis Omerović, te pet studenata/ica: Azem Ahmić (III godina), Amina Pivić (IV godina), Adi Delić (master student), Mirza Imamović (III godina) i Nataša Bilić (IV godina), već se treći dan takmiči na ovogodišnjem ICC Moot Court Competitionu iz oblasti međunarodnog krivičnog prava u Den Haagu (Kraljevina Holandija), prijestolnici međunarodnog pravosuđa i diplomatskom centru.

Riječ je o nadmetanju na koje se pozivaju prestižni pravni fakulteti iz cijelog svijeta, a ponajviše oni koji imaju prepoznatljivu tradiciju moot court modela takmičenja u simuliranom suđenju.

Protivnici našeg tima su već bile ekipe iz Luksemburga, Estonije, Jordana i Belgije, a slijede “pravni okršaji” protiv još nekoliko timova iz svih krajeva svijeta.

Zanimljivo je da sa područja Balkana učestvuju samo ekipe hrvatskog Zagreba i srbijanskog Novog Sada.

Pravni fakultet UNZE bio je državni prvak u međunarodnom medijskom pravu za godinu 2013., državni prvak u evropskim ljudskim pravima za 2014., te drugi u BiH u oblasti krivičnog prava za 2013. i 2014., odnosno treći u 2015. godini.

Drugi,  veći dio tima, od četrdestak studenata bio je u studijskoj posjeti Međunarodnom sudu pravde, a uslijediti će posjete Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, te sastanci u Ambasadi BiH i razgovor sa glavnim tužiocem Tribunala Seržom Bramercom, kao i prisustvo jednom suđenju optuženim za ratne zločine.

Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Kakanj Info. Komentarišite članak pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Kakanjinfo.com zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Zli Brijeg Kakanj – 18 godina od najgore saobraćajne nesreće u poslijeratnoj BiH

Vjerovatno najteža saobraćajna nesreća u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini i jedna od najtežih nesreća od …