Naslovna / ZDK / Prezentirana Strategija za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona 2017 – 2019.

Prezentirana Strategija za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona 2017 – 2019.

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, 19.01.2018. godine, uspješno je realizovana prezentacija Strategije za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona 2017.-2019. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, rukovodioci i uposlenici javnih ustanova i organa uprave te udruženja građana i nevladinih organizacija.

Strategiju je prezentovala Meliha Omerspahić, predsjednica Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

Prisutnima su se obratili premijer Kantona Miralem Galijašević i pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Vladica Babić, kao i Dženana Alađuz, direktorica Fondacije „INFOHOUSE“, partneri nevladine mreže u BiH “ACCOUNT”, koji su ponovo naglasili ne samo značaj usvojene Strategije, nego i sve ostvarene i značajne rezultate Tima za borbu protiv korupcije.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, naglasio je da su obaveze iz usvojene Strategije jedan od prioritetnih ciljeva Vlade, odnosno opredjeljenje svih institucija i ustanova Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv korupcije.

Istakao je značaj zajedničkog rada i doprinosa svih subjekata, ali i koordinatora (iz ustanova i institucija na području Kantona), radi uočavanja, praćenja i kontinuiranog provođenja svih planiranih mjera prevencije. Također je naglasio da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona staviti na raspolaganje sve stručne i materijalne kapacitete kako bi se ostvarili ciljevi iz Strategije za borbu protiv korupcije i već usvojenog Akcionog plana. Takva opredjeljenja institucija Kantona podržana su od strane pomoćnika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i direktorice Fondacije „INFOHOUSE“, nakon čega je uslijedila obuka i praktična radionica, kako bi se imenovani koordinatori bliže upoznali sa novom elektronskom aplikacijom i njenom primjenom, koja će poslužiti kao jedinstvena elektronska platforma za praćenje i izvještavanje o provedenim mjerama i aktivnostima na realizaciji Strategije borbe protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

o H.H. / kakanjinfo.com

Pogledaj i

Održana 3. SJEDNICA SKUPŠTINE ZDK: Sedmedin Amiđić, Sejad Zaimović i Almedin Aliefendić ušli u saziv stalnih radnih tijela

Na 3. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj  jučer (28.12.2018. godine) prije samog utvrđivanja dnevnog reda, …